Hlavní obsah

Čtyřlístek má svou minci, na Cookových ostrovech s ní lze i platit

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když v roce 1969 Jaroslav Němeček nakreslil první komiks se slavnou čtveřicí postaviček, zřejmě ani netušil, jak populární bude Čtyřlístek ještě po 44 letech. Na konci 80. let dosáhl jeho náklad až 220 000 výtisků a v tuzemsku se stal jedním z nejpopulárnějších časopisů pro děti.

Foto: E-MINCE.cz
Článek

Dnes nejen že postavičky ožily na filmovém plátně, ale nedávno se objevily například i na sběratelských mincích.

Oficiální postříbřená mince s barevnými postavičkami Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi byla vydána v loňském roce a stejně jako v případě komiksů je autorem jejího návrhu Jaroslav Němeček. Mincí vyražených ve špičkové kvalitě je na celém světě pouze 1000 kusů. V polovině letošního roku se chystá emise mincí z této série s jednotlivými postavičkami. Mince je skutečným platidlem registrovaným na Cookových ostrovech v Tichém oceánu, na lícní straně je zobrazen portrét britské královny.

V souvislosti s promítáním filmu Čtyřlístek ve službách krále, který je právě k vidění v multikině Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku, připravila zlínská firma E-MINCE.cz pro diváky tohoto filmu speciální překvapení.

„Kromě toho, že si mohou minci z limitované edice zakoupit přímo v kině, mají možnost po předložení vstupenky u nás uplatnit slevu na její nákup,“ uvádí Martin Wallek, majitel zlínské firmy  E-MINCE.cz, která má ve své nabídce i řadu dalších mincí s filmovými hrdiny.

Velkému zájmu se těší například mince z dalekého Nového Zélandu k filmu Hobbit, legendárním Star Wars nebo letos vydaná novinka s populární dvojicí Tom &  Jerry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám