Hlavní obsah

Čtyřicet nejlepších matematiků z celé republiky se sjelo do gymnázia v Bílovci

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet nejlepších mladých matematiků ze všech regionů republiky se 29. května sjelo na týdenní soustředění do Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Celostátní akce pořádaná zhruba od 60. let 20. století se na území Moravskoslezského kraje koná poprvé.

Foto: Archiv Bílovec

Čtyřicet nejlepších mladých matematiků z celé republiky je na týdenním soustředění v Bílovci.

Článek

Soustředění pro nejlepší řešitele krajských kol Matematické olympiády v kategoriích B a C každoročně organizuje Jednota českých matematiků a fyziků společně s Ústřední komisí Matematické olympiády.

„Z Chebu, Kolína, Dobrušky, Plzně, Klatov, Chrudimi, Prahy, Tábora, Liberce a dalších míst republiky přijeli žáci nominovaní krajskými komisemi. V kategoriích B a C se totiž ústřední celostátní kola nekonají,“ vysvětluje Danuše Berkusová, zástupkyně ředitele Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Cílem soustředění je podle Jaroslava Švrčka z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který se organizaci této celostátní akce věnuje dlouhou řádku let, vychovat z mladých talentovaných matematiků kvalitní členy reprezentačních týmů České republiky na mezinárodních matematických soutěžích, tzn. na Mezinárodní matematické olympiádě, Středoevropské matematické olympiádě a EGMO (Evropská dívčí matematická olympiáda).

„Soustředění je souvislým seriálem přednášek renomovaných středoškolských učitelů a zejména pedagogů Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se specializují na práci s matematicky talentovanými žáky,“ přiblížil týdenní projekt. „Každodenně jsou v průběhu soustředění připraveny dva dvouhodinové bloky, v nichž lektoři posluchače seznámí s nadstandardní středoškolskou matematikou, s níž se v běžných hodinách žáci nesetkají. A naučíme je fíglům, které se jim posléze mohou hodit při řešení úloh matematické olympiády,“ uvedl.

Do Bílovce se soustředění přesunulo z Jevíčka, kde se konalo několik desetiletí. Ale podmínky se změnily a organizátoři začali hledat jiné zázemí. „Našli jsme je právě na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci, které se dlouhodobě specializuje na matematiku,“ dodal Jaroslav Švrček s tím, že pro uspořádání soustředění má škola velmi dobré podmínky – žáci jsou ubytováni přímo v objektu gymnázia, kde je pro ně zajištěno i stravování. A nejen to. Postaráno je také o volnočasové aktivity posluchačů. Navštíví bílovecký zámek, projdou zdejší nově otevřenou křížovou cestu a díky dotaci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se vypraví i do Světa techniky v Dolních Vítkovicích. 

Soustředění se zúčastní i Jakub Michna z bíloveckého gymnázia. Žák druhého ročníku čtyřletého studia školu letos reprezentoval na matematických soutěžích už dvakrát, v krajském kole kategorie B se umístil na bronzové příčce.

„Jde mi algebra, ale chci se v ní ještě zlepšit. Naproti tomu geometrie není moje silná stránka, takže v ni bych se chtěl posunout o kus dál,“ plánuje student, který navštěvuje i semináře doktora Švrčka a kromě Matematické olympiády se účastní také té fyzikální. I tady skončil třetí v kraji, což už mu otevřelo dveře na české vysoké školy s technickým zaměřením. Jako úspěšnému řešiteli krajského kola olympiády mu totiž budou přijímací zkoušky prominuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám