Hlavní obsah

Co dělat, když přijde Alzheimer? Chce to reagovat včas, říká odbornice

Novinky, Věra Breiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud se neví, co způsobuje Alzheimerovu nemoc. Jisté je jen to, že počet takto nemocných stále roste. Podle Zprávy o stavu demence vydané Českou alzheimerovskou společností žilo u nás v roce 2014 téměř 153 tisíc lidí trpících demencí – přičemž Alzheimerova nemoc je její nejčastější příčinou.

Foto: Richard Sklář

Vlídná péče přináší seniorům klid a pohodu

Článek

Podle odborných odhadů bude u nás žít v roce 2020 kolem 183 tisíc lidí s tímto onemocněním.

„S tím, že přijde stáří, počítáme. S tím, že může přijít i nemoc, většinou ne. A Alzheimer přichází postupně, nenápadně. Zpočátku si lidé často myslí, že se u jejich příbuzného jedná o příznaky stárnutí – roztržitost, deprese, dezorientace. Na to, že jde o Alzheimera, se přijde většinou až tehdy, když senior „něco provede“. Něco takového, co rodinu vyděsí, co naznačí ztrátu soběstačnosti,“ vysvětluje Renata Prokešová, výkonná ředitelka Domova pro seniory GrandPark.

Kam se obrátit o radu?

Ve chvíli, kdy je diagnóza Alzheimerovy nemoci či jiné demence stanovena, rodina je většinou zmatena a neví, co dělat dál. „Právě pro tyto případy jsme na webových stránkách GrandParku zřídili bezplatnou Poradnu, na kterou se může obrátit kdokoliv, z celé republiky. Je možné poradit přes internet, telefonicky, nebo si domluvit osobní schůzku,“ říká Renata Prokešová, která se péči o nemocné seniory věnuje už více než deset let.

„Důležité je uvědomit si, že se jedná o nemoc. A i když je nevyléčitelná, nemocnému lze zajistit důstojný život. Je ale nutná péče – tak, jako u jiných nemocí. Když si někdo zlomí nohu, je jasné, že potřebuje odbornou pomoc. Stejně tak je to i u onemocnění mozku,“ přibližuje Prokešová. Pomáhají terapie, na které nemocný může v doprovodu docházet na specializovaná pracoviště.

U Alzheimerovy nemoci je těžké odhadnout, kdy ještě stačí domácí péče a kdy už bude zapotřebí odborná pomoc ve specializovaném zařízení. I proto je dobré kontaktovat odborníky, například právě v Poradně na webových stránkách grandpark.cz. Podle Renaty Prokešové vždy záleží na konkrétní situaci.

„Často se bohužel stává, že rodiny přicházejí až na poslední chvíli. Třeba i proto, že se stydí, že péči nezvládli. Když je senior svěřen do odborné péče, pomůže to oběma stranám. Rodina se z role pečujícího dostane opět do role syna či dcery, mohou pak přicházet na návštěvy a jsou klidnější, nastaví se opět správný rodinný vztah.“

Odlehčovací služba na zkoušku

Pro začátek je možné si odbornou péči vyzkoušet formou odlehčovací pobytové služby. „Rodina může svěřit seniora do odborné péče jen na kratší dobu – na týden, na dva, na měsíc. Pečující si tak odlehčí, udělá si dovolenou. Je to lepší řešení, než vše nechat dojít tak daleko, až se pečující osoba dostane do stavu horšího, než nemocný senior, ať už po psychické nebo fyzické stránce,“ doporučuje Renata Prokešová.

Zájem o tuto službu se zvyšuje s tím, jak nadchází doba dovolených. Proto je dobré zajistit si tuto možnost včas. „Do GrandParku už nyní přicházejí žádosti na léto, takže pokud chce rodina tuto možnost využít, měla by podat přihlášku včas,“ dodává Prokešová. Samozřejmě je nejlepší jít se nejprve podívat a specializovaná zařízení v okolí si prohlédnout.

GrandPark je vznikající síť domovů pro seniory. První z nich od května loňského roku funguje v Havířově, druhý bude otevřen na konci dubna v Hradci Králové, další na konci roku v Praze-Štěrboholech a postupně budou vznikat i další. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám