Hlavní obsah

Citlivější testy na pohlavně přenosné choroby přinesly znepokojivé výsledky

Novinky, Tomáš Šebesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testování na pohlavně přenosné choroby, které pravidelně od roku 2009 provádí jako jednu z mnoha služeb Terénní programy KOTEC na Chebsku, bylo v letošním roce zpřesněno za pomoci o. s. Jana. Vyšší přesnost testů a větší počet testovaných chorob však ukázal nepříliš lichotivé hodnoty.

Článek

„V roce 2010 jsme zaznamenali zvýšený zájem o testování na infekční choroby jako je např. žloutenka typu B, C, HIV a syfilis, stejně jako na pohlavně přenosné choroby jako kapavka, chlamydie atd. Snažili jsme se klientům vyhovět a navázali jsme v červnu 2010 spolupráci s o. s. Jana,“ vysvětluje Tereza Ballová, pracovnice Terénních programů KOTEC.

O.s. Jana provádí bezplatné a anonymní vyšetření a testování v mobilní ambulanci. Během vyšetření se provádí výtěr a odběr krve. Odebraná krev jde do laboratoře, kde se provádí testy na výše zmíněné nemoci. Pokud test vyjde pozitivně, posílá se krev a potvrzení do národní referenční laboratoře.

Od června do prosince 2010 bylo vyšetřeno a testováno 39 klientů. Ze všech testovaných mělo pouze 68 % klientů výsledky testů negativní. U zbylých výsledků se prokázala ze 13 % klientů žloutenka typu C, 10 % žloutenku typu C + syfilis, 5 % syfilis, 2 % kapavka + žloutenka typu C, 2 % HIV.

 „V předchozích letech jsme nezaznamenali tak vysoký výskyt infekčních a pohlavně přenosných chorob,“ komentuje Tereza Ballová. „Důvodem asi je menší citlivost orientačních rychlotestů, u nichž je výhodou krátká doba, za kterou se klienti dozví výsledek, bohužel na úkor času jsou testy méně citlivé, ale i tak je jejich výsledek je z 99,9 % správný.“

Dalším důvodem může být, že od roku 2009 byly prováděny testy pouze na HIV a syfilis, které byly vesměs negativní. V polovině roku 2010 bylo testování rozšířeno i na žloutenky typu B a C a začaly se objevovat první pozitivní výsledky.

Alarmující jsou hlavně pozitivní výsledky na žloutenku typu C u 13 % testovaných. Většina klientů s touto nemocí neví, jak se přenáší a že by se měli léčit. Terénní programy KOTEC proto provádí „předtestové“ poradenství. Zároveň motivují klienty, aby vedli bezpečnější život (užívání kondomů, čistého injekčního materiálu atd).

„Problémem je, že většina klientů přijde až po tom, co se dopustí nějaké chyby jako sdílení injekčního materiálu či nechráněný styk,“ dodala Tereza Ballová.

Reklama

Výběr článků

Načítám