Hlavní obsah

Čínské putování zábřežského orchestru se blíží ke konci

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ní hao, zdravíme vás z Šanghaje,“ zaznělo jednohlasně z úst orchestru, který hrdě reprezentoval českou kulturu při svých vystoupeních na festivalu SBIAF v Číně. Muzikanti mají za sebou další čtyři dny nabité programem, a jejich čínské putování se pomalu chýlí ke konci.

Foto: Petra Kucinová

Koncert Dechového orchestru ZUŠ Zábřeh v šanghajském divadle

Článek

Pondělní den proběhl ve znamení nakupování. Dopoledne čínský průvodce Lee zavedl hráče orchestru do historické části Šanghaje zvané Old Town, kde měli možnost poznat starobylé čínské uličky a dobové stavby v kontrastu moderních mrakodrapů v pozadí. Drobné suvenýry si mohli nakoupit na jedné z nejznámějších ulic Nanjing Road, své schopnosti smlouvat cenu si pak prověřili v čtyřpatrovém obchodním centru s levným zbožím.

Navečer se celé těleso autobusem přesunulo na koncert do divadla v centru Šanghaje, kde nadšenému publiku hráli dokonce tři hudební přídavky. „Cítili jsme se jako hvězdy. Při prvních slovech písničky od Michaela Jacksona s námi začalo zpívat celé divadlo,“ uvedli zpěváci orchestru Eliška Bröcklová a David Danquah Adjei.

Obrovský úspěch měly také dvě populární čínské skladby Motherland a River, které si pro publikum orchestr připravil jako malé hudební překvapení. „Atmosféra, kterou se vám podařilo vytvořit mezi diváky, nebývá v Číně zdaleka obvyklá,“ chválil výkon orchestru průvodce Lee.

V úterý se zábřežští muzikanti seznámili s historií civilizací v moderním interaktivním muzeu ve čtvrti Šanghaje Baoshan, večer je čekala další dvě vystoupení.

Ve středu se mohli hudebníci na vlastní oči přesvědčit o tom, jak probíhá proces výroby šperků z čínských perel. Následovala návštěva starobylého budhistického chrámu a starého města s jeho působivými uličkami. Večer navštívili čínskou artistickou show s neuvěřitelnými kaskadérskými kousky, při kterých se tajil dech.

Poslední den před cestou domů

Poslední den festivalu na členy dechového orchestru ze Zábřehu čekalo loučení s průvodci a lidmi, kteří se o ně v Šanghaji starali. Ještě před tím však navštívili 2 UNESCO památky – zahrady Suzhou a nejstarší vodní město Číny Zhouzhuang.

Svou cestu orchestr ze Zábřehu uzavřel na velkolepém závěrečném ceremoniálu, kde se setkala všechna umělecká uskupení festivalu. DO ZUŠ Zábřeh získal ocenění za skvělý hudební výkon. „Podle toho, co jsem slyšela, váš orchestr patří k publikem nejlépe hodnoceným účastníkům. Jsem pyšná, že jsem vás mohla organizátorům festivalu doporučit a moc se těším na naše příští setkání,” chválila orchestr Rose Zhao, jedna z hlavních organizátorů festivalu.

„Naše vystupování sklidila ohromný úspěch a už teď máme pozvání na zahraniční vystupování u našich kolegů z festivalu do Mexika, Itálie, Běloruska nebo třeba do Pekingu,” uvedl s nadšením dirigent orchestru Lubomír Vepřek.

Jaké byly předchozí dny DO ZUŠ Zábřeh v Číně?

Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh má za sebou deset nezapomenutelných dní, plných hudebních i kulturních zážitků. Velký dík patří Olomouckému kraji, městu Zábřeh, ZUŠ Zábřeh a všem ostatním sponzorům, kteří podpořili náročnou cestu na druhý konec světa. Jaké asi budou další cesty zábřežského orchestru? Nakročeno mají skvěle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám