Hlavní obsah

Chybějící kótování odložilo stavbu obchvatu Náchoda

Novinky, Jiří Horák

Nervozita řidičů v kolonách na mezinárodní silnici E67 i v ulicích Náchoda roste. V lednu jezdilo aut méně, nyní se vše ale vrátilo do "kolonijního" pořádku.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Náchod prožívá každý den "koloniální" tragédii. Lidé při čekání v kolonách přicházejí zbytečné o tisíce hodin času a o tisíce litrů pohonných látek

Článek

Ve čtvrtek 10.února se o rozruch a řadu nebezpečných situací postaral mladý řidič, který předjížděl kolony provokativně v protisměru - a to i v křižovatkách.

Další beznaděj přinesla zpráva, že krajský úřad zrušil územní rozhodnutí na stavbu obchvatu města.

"Územní rozhodnutí registruje v tuto chvíli devět odvolání. Osm z nich jsme schopni rychle vyřešit v našem odboru dopravy. Jeden problém ale sami nevyřešíme. Laicky řečeno se jedná o kótování stavby. Je to procedura, která dotčeným lidem detailně vyznačí v jakém rozsahu se stavba dotkne jejich majetku," vysvětlil příčiny zrušení územního rozhodnutí starosta Náchoda Jan Birke.

Problém mohou vyřešit pouze projektanti ve spolupráci s investorem, tedy Ředitelstvím silnic a dálnic. "Sami projektanti se divili, co že jim to v projektu chybí. Kótování je postup, o kterém se zákon sice zmiňuje, ale za normální situace ho nevyžaduje. Například ani na stavbě dálnice z Prahy do Hradce Králové se prý kótování nedělalo. Až ho projektant pro nové územní řízení připraví, bude obchvat Náchoda jednou z mála, ne-li jedinou stavbou, která má toto zpracované," uvedl starosta Birke.

Obstrukce působí jen další zdržení

Starosta je přesvědčen, že odvolání vyřadilo obchvat Náchoda z tzv. ministerské superkoncepce rozvoje silniční sítě v Česku a zbytečně oddálilo stavbu.

To je špatná zpráva nejen pro řidiče a kolabující Náchod, ale také pro majitele pozemků a staveb v trase obchvatu. Vědí, že do svého majetku už nemohou investovat, ale stát ho od nich zatím nemůže vykoupit.

"Setkali jsme se s občany Vysokova, kterým jejich majetek obchvat pohltí. Měli jsme obavy, že to bude nepříjemné setkání. Vše ale probíhalo bez velkých emocí: oni jenom chtěli vědět KDY to bude! Bohužel jim opět nedokážeme přesně odpovědět. Věříme, že nové územní rozhodnutí bude vydáno do několika měsíců. Nechceme připustit, že by to trvalo rok. A pak uděláme všechno pro to, aby první vozidlo po dokončeném obchvatu projelo nejpozději za sedm let," uzavřel Jan Birke.

Výběr článků

Načítám