Hlavní obsah

Chtělo se mi brečet, říká divačka závodu Nike Run Prague

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 3. září se konal první ročník Nike Run Prague, měl to být závod pro lidi, ale mnohým se změnil na závod o život. Nedostatek vody a málo záchranářů vyčítají organizátorům běžci, přitom atletická pravidla hovoří jasně - při takovém závodu musí být občerstvovací stanice každé 2 až 3 kilometry.

Foto: Repro youtube.com - Ondřej Kořínek

Zásah záchranářů na závodě Nike Run Prague

Článek

Sobotní slunečný den přímo vybízel k sportovním aktivitám a tak se tisíce lidí rozhodlo v Praze absolvovat nový běžecký závod Nike Run Prague. Trasa měřila 10 kilometrů a startovalo se ve Žlutých lázních. 

Na facebookových stránkách závodu se po skončení začaly hromadit negativní reakce lidí a běžců. Stěžovali si především na chybějící vodu a občerstvovací stanice, někteří na absenci záchranářů. Jistý Tomáš na zdi Facebooku píše: „Ukázali jste, že v první řadě Vám jde o reklamu a nikoliv o běžce samotné, občerstvování byl nejspíš špatný vtip, především absence vody v cíli a několik kapajících kohoutků nepitné vody 500 m od cíle.“ 

Podle atletických pravidel, která jsou platná i pro ČR, musí být voda a občerstvovací stanice na tratích do 10 km včetně, po každé 2 až 3 kilometry. A samozřejmě na startu a v cíli. V tomto závodě byla občerstvovací stanice na 5. kilometru a podle účastníků neuspokojila dostatečně všechny běžce. V cíli se na některé ani nedostalo.

Podle organizátorů se spotřebovalo 4000 litrů vody. Organizátor se na svém Facebooku vyjádřil v pondělí odpoledne takto: „Dosáhli jsme téměř historického teplotního maxima. Vlivem extrémních teplot muselo být hospitalizováno celkem 35 běžců, podle dostupných informací jsou všichni v pořádku.“

Mnoho lidí si ale závod pochvaluje, většinou zmiňují dobře fungující šatnu a výbornou atmosféru. Svědectví divačky Markéty, ale hovoří o již zmiňovaných problémech. „Zachraňovala jsem dva běžce, jeden silně zvracel, druhý byl v bezvědomí, jaký byl jejich stav po převozu do nemocnice nevím. Muž opodál pomáhal nosit kolabující běžce na nosítkách.“

Záchranka ošetřila nejméně 35 běžců a povolala posily i ze soukromých sanitek a nakonec i záchranářský kamion Golem. „Dík patří především policii, která se snažila rozvážet vodu kolabujícím a pomáhat, kde se dalo, sanitky se k raněným dostávaly i 25 minut, nikde žádní záchranáři od organizátorů. Snažila jsem se udržet při vědomí toho běžce a skoro se mi chtělo brečet,“ dodala divačka Markéta.

Video ze sobotního zásahu záchranářů na závodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám