Hlavní obsah

Chropyňský zámek zve na uniformy a zbraně. Kromě výstavy proběhne i Zábavná noc

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáží v sobotu 7. května v 17 hodin bude v zámku v Chropyni zahájena výstava Krví a železem. Expozice mapuje vývoj ozbrojených složek v Kroměříži, dlouhou dobu významném posádkovém městě, od dob třicetileté války po odchod poslední vojenské jednotky na počátku 21. století.

Foto: archiv autora

Vedle výstavy proběhne na chropyňském zámku i Zábavná noc.

Článek

Výstava Krví a železem se zabývá nejen vývojem armády, která přichází do města v polovině 17. století a stává se nedílnou součástí města, ale také historií unikátních místních ozbrojených sborů – kroměřížských ostrostřelců a (arci)biskupské knížecí gardy.

Jádro výstavy tvoří více než třicet uniforem (replik i originálů) z muzejních sbírek, soukromých sběratelů a zájemců o vojenskou a policejní historii, doplněných výzbrojí, výstrojí, fotografiemi a dalšími osobními věcmi.

Expozice je rozdělena do pěti částí – první část je zaměřena na období 17. a 18. století (třicetiletá válka, války turecké, příchod 3. regimentu do města), druhá část na dobu 19. století (arcibiskupská garda, zlatý věk ostrostřelců, modernizace armády), třetí část na dobu 1. světové války (rakousko-uherská armáda i legie) a období meziválečné, čtvrtá část na období 2. světové války a poválečnou periodu a poslední pátá část bude představovat biskupskou zbrojnici z 2. poloviny 17. století.

Doprovodnou část výstavy tvoří samostatná prezentace modelů vojenské techniky, především pak tanků, které mají připomenout 100. výročí jejich prvního nasazení v bojích na řece Sommě. V období prázdnin bude na zámku také rozsáhlá roll-upová výstava Československé obce legionářské Československé legie 1914 – 1920.

V den vernisáže proběhne pro malé a velké i zábavné odpoledne, po kterém bude následovat Zámecká noc, která by měla trvat do 21 hodin:

- Vernisáž výstavy „Krví a železem“, 16.30 hod

- Ukázky vystoupení uniformovaných skupin (Biskupští manové, Sbor uniformovaných ostrostřelců v Kroměříži, 18. řadový pěší pluk – voltižéři)

- Komentované prohlídky expozic (17.30, 18, 18.30, 19, 19.30, 20hod)

- „V časech pevných hradů – jak se žilo a bojovalo ve středověku“, program skupiny Cruentus pro malé i velké návštěvníky (od 18 hod)

- Interaktivní hry prověřující bystrost, rychlost, sílu a vytrvalost, tedy dovednosti, které by měl mít dobrý voják. Pro všechny je připravena malá odměna

- Ukázky modelů vojenské techniky ze sbírky pana Víchy

- „Vývoj a nasazení tanků“, přednáška Mgr. Evžena Petříka s promítáním (víceúčelový sál, 20 hod)

- Občerstvení

Další informace http://www.muzeum-km.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám