Hlavní obsah

Chropyně chystá protest proti hazardu

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vznik nové herny vyvolal v Chropyni vlnu pobouření. Lidé se obávají zvýšení kriminality a kritizují radnici, která mohla hazard a výherní automaty omezit. To se však nestalo. Herna je navíc umístěna hned vedle dětského hřiště. Občané proto chystají veřejný protest.

Foto: Michal Pospíšil

Nová herna s 33 výherními automaty je v Chropyni umístěna uprostřed sídliště, hned vedle dětského hřiště.

Článek

Omezit hazard se Chropyně snaží od roku 2013. Zatím bohužel bezúspěšně. V minulosti padl dokonce návrh na vyhlášení místního referenda. Po několika letech bouřlivých diskusí byla připravena obecně závazná vyhláška, která měla problematiku hazardu vyřešit. K projednání na prosincovém zasedání zastupitelstva se však kvůli malému počtu přítomných členů nedostala.

„Rizika nárůstu kriminality jsme si vědomi, na druhou stranu je však třeba zmínit, že poplatky z provozu automatů jsou pro nás významným příjmem v rozpočtu města.“ Tento názor sdílí spolu se starostkou Ing. Věrou Sigmundovou i několik dalších zastupitelů. Za poslední rok se jednalo o částku 1,4 miliónu korun. Tyto peníze jsou podle vyjádření starostky využívány zejména na financování sportovní činnosti mládeže.

Zastupitelé spoléhali, že problematiku hazardu vyřeší nový zákon o hazardu, který vstoupil v platnost  1. ledna a který měl podmínky provozu heren zpřísnit. Jedná se zejména o omezení provozní doby mezi třetí a desátou hodinou, kontrolu hráčů, kamerový systém a omezení vstupu pro osoby pobírající sociální dávky.

Jenže kvůli povolení, které provozovatel herny stihl vyřídit ještě před koncem roku, se na ni tato nová pravidla nevztahují. Herna, která se do Chropyně přestěhovala z Kroměříže před necelým měsícem, je tedy otevřena nonstop. Na nové zákonné podmínky provozu bude muset přistoupit až po vypršení dosud platného povolení.

Lidem se nelíbí také billboardy, které do nové herny lákají. Rozpaky vyvolalo i jejich umístění, zejména v obcích, kde je hazard již zakázán nebo omezen (Kojetín, Kroměříž, Hulín a Přerov). Očekávaného nárůstu kriminality se obávají zejména obyvatelé přilehlých domů. Herna je totiž umístěna uprostřed sídliště hned vedle dětského hřiště. „Mám strach pouštět děti samy ven. Hrají si často na hřišti hned vedle herny “ sdělila své obavy maminka dvou školáků.

K ostré kritice vedení radnice se připojili také opoziční zastupitelé a svolavatelé chystaného happeningu Mgr. Michal Vlasatý, Mgr. Igor Štěpánek, bývalý starosta Ing. Radovan Macháček, Vladimíra Supová a Michal Pospíšil – předseda místního spolku Lužňáci, z. s. „Pokud bychom měli schválenou obecně závaznou vyhlášku o zákazu hazardu, nemuselo k této situaci dojít. Na riziko stěhování heren do našeho města jsem přitom několikrát upozorňoval,” okomentoval situaci Mgr. Michal Vlasatý.

Přesvědčit radní, aby se zákazem výherních automatů a heren opět zabývali, chtějí občané Chropyně formou veřejného protestu přímo před radnicí. Demonstraci plánují na středu 18. ledna od 15 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám