Hlavní obsah

Chrám Narození Panny Marie v Domažlicích prochází rekonstrukcí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší kostel v Domažlicích – chrám Narození Panny Marie na náměstí Míru prochází od roku 2014, kdy proběhla oprava krovu a střechy, rekonstrukcí.

Foto: Město Domažlice

Práce uvnitř kostela budou zřejmě probíhat až do roku 2018.

Článek

Domažlické farnosti se nyní navíc podařilo získat pravidelné finanční krytí dalších náročných oprav z rozpočtu Ministerstva kultury České republiky a práce tak mohou pokračovat. Finanční podíl má i město Domažlice.

Kostel, který patří Římskokatolické farnosti Domažlice, byl zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví a pro rok 2016 mu bylo z rozpočtu ministerstva kultury vyčleněno 1,5 miliónu korun. Tyto finance jsou použity na restaurování malířské výzdoby interiéru, opravu vnitřních omítek, sanaci trhlin a další s tím související práce.

„Protože je tento program koncipován jako dlouhodobý projekt, znamená to každoroční finanční podporu do ukončení všech projektovaných oprav,” vysvětlil farář domažlické farnosti Miroslaw Gierga v žádosti domažlickým zastupitelům, kterým děkuje za příspěvek ve výši 220 tisíc korun a prosí je o další finanční podporu.

Současné práce navazují na kompletní výměnu střešní krytiny a statické zajištění porušeného kostela v roce 2014 (náklady 8,5 miliónu korun). Tyto opravy byly hrazeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj (6,8 miliónu Kč), z příspěvku města Domažlice (300 tisíc Kč) a obce Česká Kubice (250 tisíc Kč). Zbývající finance tvořily příspěvky z rozpočtu farnosti.

„Objekt kostela se první etapou rekonstrukce podařilo stabilizovat. Současné restaurátorské práce byly zahájeni v polovině července. Konkrétně se jedná o opravu nástropních fresek od Františka Julia Luxe vyobrazených na klenbě ve třech polích, nad kůrem a na severní i východní stěně. Vše probíhá pod dohledem restaurátorů akademických malířů Pavla Nováka a Petra Prokopce,” dodal Gierga.

Práce uvnitř kostela budou zřejmě probíhat až do roku 2018. Provedeno bude i odvlhčení zdiva, výmalba, možná úprava presbytáře a následovat bude oprava venkovní fasády. Celkový rozpočet rekonstrukce kostela je odhadován na 20 miliónů korun.

Domažlická farnost nyní žádá vedení města Domažlice o další finanční příspěvek na tyto opravy ve výši 500 tisíc korun. O jeho zařazení do rozpočtu města na příští rok budou rozhodovat zastupitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám