Hlavní obsah

Chovatelé přednášeli žákům i dětem předškolního věku o pitbullteriérech

Novinky, Jana Fornouzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednáška Klubu chovatelů Pit Bull Terriérů pro žáky šesté a sedmé třídy základní školy a pro děti předškolního věku v mateřské škole v Chlumčanech se uskutečnila ve čtvrtek 8. března. Jako přednášející zde vystoupili členové vedení klubu – Miroslav Bursa a Jana Fornouzová.

Foto: Jana Fornouzová

Žák Mateřské školy se seznamuje s Americkým Pit Bull Teriérem Perrada's Naitem

Článek

Když jsme přemýšleli, jak nejlépe dostát klubovým závazkům ohledně prezentace plemene pro veřejnost, zrodila se myšlenka vytvořit jakousi síť přednášek po základních školách. Pro zvýšení důvěryhodnosti jsme se rozhodli oslovit Policii ČR s nabídkou spolupráce, která byla přijata.

Po naší premiérové akci, která se odehrála v ZŠ a MŠ Tlučná (16. 2.) a byla spojena i s přednáškou tiskového mluvčího pro Plzeň-sever a Plzeň-jih Josefem Aubrechtem, následovala přednáška pro žáky ze šesté a sedmé třídy základní školy a pro děti z mateřské školy v Chlumčanech.

Postupně jsme prošli historii plemene, její světlé i stinné stránky, probrali a vyvrátili jsme nejčastější mýty a omyly ohledně pitbullteriérů. Zmíněno bylo i současné využití plemene – od canisterapie, přes popis sportů pro bull plemena, až po využití v záchranářských složkách. Rovněž byl zmíněn standard plemene a typické povahové vlastnosti.

Součástí přednášky byly i obecné informace o socializaci, popis, jak se se psem chovat na veřejnosti, a co dělat v případě, že potkám agresivního psa, chystajícího se zaútočit. Rovněž jsme využili přítomnosti psa pana Bursy (Perrada’s Nait) a prakticky jsme na dobrovolníkovi z řad žáků předvedli, jak při seznamování přistupovat k cizímu psovi. Na závěr jsme žákům umožnili psa si pohladit, což u žáků vzbudilo velký zájem.

Opět jsme byli nuceni pro nedostatek prostor na ZŠ přednášku uskutečnit dvakrát, vždy pro jednu třídu. Obě přednášky se nesly ve stejném duchu a vzhledem k časovému rozvržení jsme mezi nimi stačili navštívit mateřskou školku.

Zde jsme naši přednášku pojali jako povídání si s dětmi o pejscích. Jak se k nim chovat, čím je netrápit, zda mají pejska doma, jestli si mohou hladit cizí pejsky apod. Poté jsme předvedli, jak by se k psovi měli přibližovat a kde se psa dotýkat. Na závěr opět následovalo hromadné pomazlení se s přítomným Perrada’s Naitem, který situaci, kdy se k němu hrnulo na sedmdesát dětí, ustál bravurně a každý kontakt si očividně užíval.

Na závěr nám byla od Ludmily Grafové, ředitelky základní školy, nabídnuta další spolupráce ve formě zájmu o předváděcí akci sportů pro bull plemena. Rovněž policejní tiskový mluvčí Josef Aubrecht projevil zájem o další spolupráci s naším klubem. S potěšením jsme obě nabídky přijali.

Reklama

Výběr článků

Načítám