Hlavní obsah

Chovatelé pitbulteriérů si připravili přednášku pro školáky

Novinky, Jana Fornouzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednáška Klubu Chovatelů Pit Bull Terriérů pro žáky prvního a druhého stupně základní školy Pernarec se uskutečnila ve středu 21. března. Jako přednášející zde vystoupili členové vedení klubu – Miroslav Bursa a Jana Fornouzová, přítomen byl rovněž pes Perrada’s Nait.

Foto: Jana Fornouzová

Žáci základní školy si hladí psa Perrada's Nait

Článek

V pořadí třetí přednášková zastávka připadla na obec Pernarec, ležící v okrese Plzeň – sever. V hale základní školy se sešli žáci šesté až deváté třídy a na přednášku reagovali velmi kladně. Aktivně se účastnili diskuze a to nejen sami žáci, ale hlavně i učitelky, které nám kladly zejména doplňující dotazy ohledně různých mediálních kauz, mýtů a pověr kolem plemene Americký pitbulteriér i psů obecně.

Po krátkém představení jsme se věnovali historii plemene, zmíněno bylo i několik slavných zástupců, jako pitbulteriér Stubby, který se stal hrdinou první světové války a byl považován za symbol americké armády. Několik slov padlo i o známých chovatelích plemene, namátkou jím byl například i 26. prezident USA – Theodore Roosevelt. Čas jsme věnovali i vyvrácení nejrůznějších omylů a mýtů, které panují ohledně pitbulteriérů. V neposlední řadě bylo zmíněno současné využití, tedy canisterapie, záchranařina, pachové práce, ale také sport a výstavy.

Druhá polovina přednášky se odehrála ve znamení obecných informací ohledně psů. Tedy socializace, základy etologie, důležitost pečlivého výběru chovného páru apod. Na závěr jsme sklidili potlesk a opět jsme nechali zájemce z řad žáků i učitelek si pohladit přítomného psa Perrada’s Naita, jehož majitelem je Miroslav Bursa.

Po skončení přednášky nám bylo nečekaně nabídnuto, abychom přednášku absolvovali ještě jednou a to pro první stupeň základní školy. Bez váhání jsme nabídku přijali a po přestávce jsme předstoupili před žáky první až páté třídy.

V této přednášce jsme vynechali historii plemene a více méně jsme se věnovali obecným tématům, jak se chovat se psem na veřejnosti - v této souvislosti jsme upozornili, že pes by měl být vždy na vodítku - a jak reagovat v případě, že potkáme agresivního psa. Velký prostor byl věnován zejména situaci, kdy si chceme pohladit cizího psa. Zdůrazněno bylo, že ne každý pes je přátelský a že na cizího psa se nikdy nesmí sahat bez dovolení majitele. A i po jeho svolení je nutné dodržovat několik základních pravidel, jako je nekřičet, nedělat prudké pohyby a ke psu přistupovat viditelně, aby nedošlo k situaci, že nás pes v úleku kousne. Na závěr již tradičně proběhlo hromadné pomazlení se se psem Perrada’s Nait.

Akce byla opět uskutečněna ve spolupráci s tiskovým mluvčím Policie ČR Josefem Aubrechtem.

Reklama

Výběr článků

Načítám