Hlavní obsah

Chotěšovský slunovrat je za dveřmi

Novinky, Lubor Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník festivalu pod širým nebem se příští týden opět uskuteční v kouzelných kulisách barokního areálu Chotěšovského kláštera. Vedle řádné porce folkové muziky je připraven doprovodný program pro děti i dospělé, takže krásné odpoledne a večer může v klášterních zahradách strávit celá rodina.

Foto: Lubor Šimek

Klášter v Chotěšově

Článek

V sobotu 21. 6. ve 13:00 hodin se otevřou brány barokní perly jižního Plzeňska, Chotěšovského kláštera, pro návštěvníky festivalu Chotěšovský slunovrat.

Místní akční skupina (MAS) Radbuza spolu s vlastníky jednotlivých částí klášterního areálu připravila již podruhé zajímavý hudební i doprovodný program tak, aby si na své přišli malí i velcí: Folková scéna se i letos opírá o některé zásadní české postavy tohoto žánru, vedle kterých své umění předvedou jejich méně známí, leč neméně talentovaní kolegové. 

Posluchač se tak může těšit na Jiřího Smrže, Dášu Voňkovou, Evu Henychovou, Jakuba Nohu, LoukaBand a osobitého písničkáře - štukatéra Petra Fürstla. Milovníci sborového zpěvu se budou mít možnost potěšit vystoupením velmi kvalitního tělesa Canticorum v prostorách konventu - a to stále není vše.

Hudebního fanouška čeká ještě jedno velké překvapení: Nelze se pohybovat chotěšovským klášterem a nevzpomenout přitom právě v letošním roce skutečného velikána českého folku - Karla Kryla, který zde sloužil část své vojenské služby. Pořadatelé akce našli způsob, jak si tuto zásadní postavu českých nejen hudebních dějin originálně připomenout, a pozvali čtyřčlenný soubor Salome, který nabídne velmi vkusné pásmo Karlových písní v úpravě pro kytaru, harfu, klarinet a zpěv.

Zdaleka to však není jen hudba, co na návštěvníky tohoto místa s bohatou a často pohnutou historií čeká. Samozřejmostí je bohatá nabídka skutečně domácího občerstvení (například Zahradní kavárna nabízí sladké i slané dobroty připravené skutečně doma šikovnýma rukama místních šikovných hospodyněk), pro děti je připraveno divadlo, možnost svézt se na koníkovi, vyzkoušet si střelbu z luku, pro nejmenší dětský koutek.

Těm, kteří se chtějí něco dozvědět o historii kláštera a prohlédnout si řadu jeho zajímavých míst včetně podzemních chodeb, dostane se podrobného výkladu od průvodců v rámci naplánovaných prohlídek. Ukázky tradičních řemesel v několika stáncích zase potěší každého, kdo má tvořivé ruce a rád se nechá inspirovat šikovností druhých.

Loňská premiéra se velmi vydařila, nikdo neodcházel nespokojen a tak nezbývá, než letošnímu Slunovratu a lidem, kteří se o něj starají, popřát krásné počasí a nadšené publikum. Další info na oficiálním plakátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám