Hlavní obsah

Chotěbořské muzeum láká na svatební šaty i příběhy z lesa

Novinky, Erika Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě atraktivní výstavy nabízí o letních prázdninách Městské muzeum Chotěboř. Příběh lesa v obrazech vystavuje malíř Milan Lepeška ze Světlé nad Sázavou. Svatební šaty z dílny Nikoly Melicharové z Petrůvek na Třebíčsku zase okouzlí především dámy a dívky.

Foto: Miloš Novák

Obrazy Milana Lepešky zaujaly i malé návštěvníky.

Článek

Milan Lepeška maluje teprve šest let, přesto jeho obrazy nepostrádají vysokou techniku, kreativitu a nápad.

„Žádný český malíř ještě nemaloval pouze les. I proto to byla pro mne velká výzva. Nekopíruji však jenom různá lesní zákoutí, ale v každém okamžiku se snažím hledat příběh,“ vysvětluje Milan Lepeška, který začínal v roce 2011 jako většina malířů: překresloval fotografie. To jej však neuspokojovalo.

„Jde mi o to vyvolat v člověku určitou náladu. Pokud najdu nějaké pěkné místo, nejdřív si jej přímo v lese naskicuji. Poté to doma v ateliéru přenesu na plátno. Hledám barvy, které ve mně vyvolají emoce, nemusí korespondovat s realitou. Každý obraz je tak jedinečný originál, jež má v sobě můj vlastní vklad a pohled,“ popisuje.

Obrazy Milana Lepešky jsou výjimečné i tím, že mají ručně dělané rámy. Ty světelský malíř dolaďuje přímo k plátnu. „Mělo by to fungovat jako okno do toho obrazu, nějakým způsobem vyzdvihnout a zdůraznit,“ podotýká. Obrazy, jež najdete v chotěbořském muzeu až do začátku září, jsou prodejné.

Inspirace pro budoucí nevěsty

Kromě výtvarných děl se o prázdninách můžete pokochat svatebními šaty. „Nikola Melicharová má ve své sbírce na 120 šatů, tady je možné vidět pouze 18, více se nám nevešlo,“ s úsměvem říká průvodkyně v muzeu Jitka Cempírková. Nechybí různé doplňky jako rukavičky, boty, stužky, závoje nebo čelenky.

„Pro mne je tato výstava unikátní i tím, že v podstatě všechny šaty, které jsou tady, pocházejí z období, kdy jsem ještě nebyla světě. I já osobně se proto ráda podívám, jak byly oblečené nevěsty například v sedmdesátých letech. A věřím, že pro mnohé návštěvnice to bude i hezké vzpomínání na jejich Den D. A budoucí nevěsty možná získají zajímavou inspiraci,“ myslí si Jitka Cempírková.

Podle jejich slov jsou dnešní svatební šaty v podobném stylu, kdežto retro výstava v muzeu nabízí originální střihy, materiály i zdobení. „Těším se hlavně na to, že přes léto budu mít ojedinělou možnost vyslechnout si spoustu příběhů, které v návštěvnících tato expozice vyvolá,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám