Hlavní obsah

Chladné dny nemusíte trávit doma, vydejte se na schůzku s historií policie a četnictva

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybyste nevěděli co o víkendu s časem, když je venku zima, můžete vyrazit do Prahy do policejního muzea a podívat se na historii policie a četnictva, na kriminalistické postupy nebo dopravní zařízení, které běžně potkáte na silnicích.

Foto: Ondřej Kořínek

Zde zamykal v roce 1951 vrah Hubert Pilčík teprve dvanáctiletou holku.

Článek

Již v roce 1350 byl českým králem a později císařem Karlem IV. založen pražský Karlov, kde od šedesátých let minulého století jsou zřízeny muzejní prostory. Jako první zde bylo k vidění Muzeum Pohraniční stráže, které bylo v roce 1973 přestavěno v Muzeum Sboru národní bezpečnosti a vojsk ministerstva vnitra. V roce 1990 bylo rozhodnuto o zřízení Muzea Policie České Republiky, které zde sídlí dodnes.

Na prohlídku muzea by si měl každý návštěvník rezervovat alespoň dvě hodiny. Připravené expozice začínají historií četnictva a policie Československé republiky v letech 1918 – 1938. Ke zhlédnutí jsou připraveny dobové uniformy, výzbroj a výstroj. V této části muzea můžete vidět také četnickou služebnu vybavenou starým telefonem, psacím strojem a dalšími dobovými věcmi.

Pyrotechnici, psovodi nebo dopravní služba

V dalších částech muzea vás přivítá historie pohraniční policie, technické vybavení, poválečný černý trh. Státní bezpečnosti je věnovaná další část. Především z let 1960 – 1990. Po prohlídce fotografií vozidel Státní bezpečnosti lze zamířit do oddělení Policie ČR.

V jednom ze sálů je prezentace jednotlivých útvarů nynější policie. Seznámíte se s pyrotechnickou službou, psovody, potápěči, zásahovou jednotkou, preventivním útvarem i s činností běžné hlídkové služby. Ve speciálním oddělení čeká především řidiče exkurze do činnosti dopravní policie. Prohlédnout si můžete funkce radarů, průjezdů na červenou, zařízení na kontrolu alkoholu v dechu i funkci semaforů.

Aktivní řidiči si zde mohou vyzkoušet, jak dobře jsou schopni pozpátku zaparkovat. Na papíře, který sledují přes zrcadlo, musejí projet vyznačenou oblastí bez vybočení. Děti potom mohou otestovat své znalosti z dopravních předpisů. Po tomto malém testu vstoupíte do velkého oddělení kriminalistiky.

Orlické vraždy a jiné kriminální případy

Současné i historické postupy kriminalistických technik, nástroje a přístroje používané při vyšetřování. Pro návštěvníky je zde také nachystáno místo trestného činu, které znázorňuje loupežné přepadení firmy. Mimo jiné si můžete udělat otisk svých otisků prstů nebo si zkontrolovat pravost vašich dokladů.

Ke zhlédnutí jsou i významné kriminalistické případy. Orlické vraždy, ze kterých je vystaven jeden ze sudů, kde byla nalezena mrtvola, nebo důmyslné zařízení, kde v roce 1951 vrah Hubert Pilčík zamykal do dřevěné konstrukce teprve dvanáctiletou holku takovou způsobem, že se nemohla hnout, ani křičet. Dívku v tomto zařízení držel až patnáct hodin denně po dva měsíce. Dívku nakonec zachránili policisté.

Muzeum je otevřeno od úterý do neděle mezi 10 – 17 hodinou. Vstupné je symbolické, dospělí 30 Kč, děti a důchodci 10 Kč. Muzeum sídlí v ulici Ke Karlovu 1 v Praze 2. 

Reklama

Výběr článků

Načítám