Hlavní obsah

Chátrající nádrž v ostravském dole Hlubina se stane kašnou

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenka Bartůňková, studentka 5. ročníku VŠB-TU Ostrava, se stala vítězkou soutěže na úpravu požární nádrže v ostravském dole Hlubina. Její návrh nazvaný Vynořování z Hlubiny by mělo přetvořit kruhovou nádrž na kašnu, která by se měla stát středem náměstí celého místa.

Foto: Josef Zajíc

Z požární nádrže bude kašna: 20.8.2014 v 12,50 začalo vypouštění.

Článek

V dole Hlubina se přestalo těžit uhlí před 15 lety. Občanskému sdružení Provoz Hlubina se podařilo získat peníze z fondů Evropské unie na rekonstrukci pěti památkově chráněných důlních objektů - starých koupelen, kompresorovny, trafostanice, jídelny, skladu a těžní věže.

Měla by tam vzniknout jedna z největších kulturně-vzdělávacích čtvrtí v republice. Počítá se s ateliéry, zkušebnami,  klubovnami, galerií, klubem, parkem, kantýnou. Kašna by se měla stát středem budoucího náměstí.

Přeměna nádrže na kašnu odstartovala vzápětí po vyhlášení vítězného návrhu. Ve středu 20. srpna začali hasiči vypouštět vodu z nádrže. "Potřebujeme zjistit, jak je to s odtokem a přítokem vody, jak vypadá dno a celkový stav," uvedla Marta Pilařová z občanského sdružení.

O den později, tedy ve čtvrtek 21. srpna bylo jasno. Odborníci potvrdili, že statika a dno nádrže je v pořádku. „Materiálu, který se do nádrže dostal, bylo poměrně málo a kalu jsme také čekali více. Všechno vyklidíme a okamžitě vyhlásíme výběrové řízení na provedení první sochy vítězného projektu Lenky Bartůňkové," dodala Pilařová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám