Hlavní obsah

Charitativní projekt pro děti s poruchou aktivity "napsal" své třetí pokračování

Novinky, Stanislav Stebila

V první polovině letošního září pořádala Umělecká a mediální agentura Gardes již třetí ročník charitativního projektu: Ozdravně terapeutický pobyt u moře pro nemocné děti s poruchou aktivity a pozornosti (syndrom ADHD) s poruchou autistického spektra a vývojovou dysfázií.

Foto: Stanislav Stebila

Cílem projektu bylo poskytnout dětem ve věku 6-11 let a jejich rodičům, individuálně strukturovaný psychoterapeutický pobyt v novém prostředí.

Článek

Příjemné prostředí severního Kypru, v rodinném komplexu Crystal Rocks přímo u pláže s kompletním zajištěním, výrazně působilo jak na děti, tak i jejich maminky. 

„V rámci ozdravného terapeutického pobytu jsem zažíval spolu s rodinami a jejich dětmi radost, uvolnění a růst ve chvílích sdílených aktivit. Společně jsme pracovali na posílení resp. obnovení vlastní sebeúcty rodiče, sebeúcty dítěte s cílem, podpořit růst celého rodinného systému,” uvedl Mgr. Přemysl Mikoláš, dětský a dorostový psycholog.

„Formou systémové práce v režimu šesti podpůrných rodičovských skupin v rozsahu 120 minut, třech konzultačně pedagogických setkání v rozsahu 90 minut, pěti workshopů rodičů a dětí v rozsahu od 60 do 90 minut a devíti individuálních konzultací v rozsahu 50 minut dokázaly maminky spolu s dětmi znovuobjevit radost z rodinných vztahů, děti dokázaly navázat kamarádské vztahy a maminky si dovolily sdílet mezi sebou, vše co přináší výchova dětí s poruchou aktivity a pozornosti, s poruchou autistického spektra a vývojovou dysfázií,“ dodal Mgr. Přemysl Mikoláš.

„Pocítila jsem na sobě velkou úlevu díky pomoci a vysvětlením proč a jak. Po našem návratu si všimli naši blízcí na dětech i na mne velkých změn k lepšímu. Mému synovi Tomáškovi to pomohlo i v sebeovládání. U mé dcery mi to pomohlo jak zacházet s její vzpurností. Po návratu syn Tomášek dostal od trenéru plavání velkou pochvalu, když jsem přišla pro něj, řekl trenér, nevím co jste s ním dělali, ale chová se jinak a zlepšil se ne o 100, ale o 1000 procent. Zjistila jsem, jak mám s ním trénovat novou látku, zkouším každou radu a informaci, kterou jsem si přinesla z Kypru. Mé velké DĚKUJI patří všem.” Maminka Jitka, Tomáš a Nela.

„Popravdě se to slovy ani nedá moc popsat. Ale dobrým vyjádřením, myslím, je nejen to, že ve školce hned první den mi sdělili, že je Daneček moc hodný celý den. A nyní i odpoledne, kdy už obvykle bývá unavený a mrzutý. Jen díky pobytu organizovanému vámi musím říci, že jste nám „zachránili život“. Díky uvědomění si plno souvislostí a jinakosti našich dětí v tom, co od nás rodičů opravdu potřebují, je teď náš život mnohem veselejší, kvalitnější a celkově lepší. Jinak dovedu zacházet se svou energií, rozlišit, na co ji určit, a máme s Danečkem k sobě mnohem blíž a společné chvíle si opravdu užíváme plnými doušky. Na našich dětech to je nejvíce vidět, neboť rozkvetly, byly na pobytu přátelské, otevřené novým věcem, zážitkům, přátelské a neskutečně podporující a pomáhající ostatním a těm v nouzi.” Maminka Andělka.

„Byl to týden nepopsatelných silných prožitků, nových kamarádů, otevřenosti, porozumění, správné cesty jak dál. S Pepíčkem jsme dostali nový impuls, jak a co budeme pro nás pozitivního dělat a spolu trávit volný čas. Změnil se nám přístup v myšlení, v chování a často teď od syna slyším pro nás maminky tu důležitou větu: MAMI, MÁM TĚ VÁŽNĚ MOC RÁD. Na této cestě nás úžasně vedl doktor Přemysl Mikoláš, který byl na roztrhání. Děkuji všem.” Maminka Míša Procházková.

Reklama

Výběr článků

Načítám