Hlavní obsah

Cesty koření: ostravská výstava, která stojí za zhlédnutí.

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Cesty koření a užitkových rostlin do center vyspělých civilizací je zajímavá, atraktivní, plná barev, chutí a čichových vjemů. Ve třech sálech Ostravského muzea výstavu připravila ředitelka muzea RNDr. Jiřina Kábrtová, botanička Ing. Zdenka Rozbrojová a historik PhDr. David Majer.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.4.2016. Cesty koření, Ostravské muzeum. Pepřovník černý.

Článek

Odpradávna se člověk učil využívat rostliny ze svého okolí k obživě, k léčení, ale také k náboženským rituálům. Rostliny byly a jsou i v dnešní moderní době požehnáním civilizací.

Obchod s kořením dal vzniknout novým městům, novému způsobu obživy. Byly, ale příčinou mnohých svárů a válek. Koření a rostliny jsou na výstavě Cesty koření   a  užitkových rostlin do center vyspělých civilizací představeny podle center původu Číny, Indie, Arabského poloostrova, Středozemí a dány do kontextu našich dějin.

Botanická část, kterou připravila Ing. Zdenka Rozbrojová, návštěvníky zavede na rýžová či bavlníková pole, do bambusového háje a k rostlinám, na kterých se rodí vzácné koření.

Historická část autora PhDr. Davida Majera ukáže cesty známé i méně známé, kudy se tyto pochutiny šířily do celého světa, jak a kde se s nimi obchodovalo.

V samostatné části RNDr. Jiřiny Kábrtové, jsou představena tři velmi důležitá města na hlavní ose Jantarové stezky. O římské Aquileii se divák dozví z animovaného filmu, zachycující život a dění v římském říčním přístavu v 1. století n. l.

Z hanzovního Gdaňsku je představen náklad z lodi, potopené na počátku 15. století. Výstava této části upozorňuje na samotný Gdaňsk, historické velkoměsto se slavným přístavem.

Část Ostrava - město mezi městy - účastníky prohlídky zavede na středověké náměstí s trhem a ukáže význam Ostravy na Jantarové stezce. 

„Cílem výstavy je navázat na projekty s podobnými tématy, které už Ostravské muzeum v minulých letech realizovalo. Výjimečnost této výstavy tkví ve spojení a prolnutí dvou absolutně odlišných vědeckých světů a přístupů,” konstatovala Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea.

Výstava potrvá do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám