Hlavní obsah

Čeští studenti mají možnost zdokonalit španělštinu a portugalštinu prostřednictvím online kurzů

Novinky, Gabriela Vlčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti a učitelé shodně uvádějí, že kvůli nedostatku jazykových znalostí a tak i pochopení kulturního prostředí, existuje určitá obava z výměnných pobytů. Důsledkem jsou pak i problémy v pracovním prostředí a v běžných situacích v každodenním životě v cizí zemi.

Foto: Gabriela Vlčková

Ukázka mobilní aplikace pro výuku jazyků

Článek

Problém nedostatečných jazykových kompetencí a mezikulturních dovedností studentů odborného vzdělávání a přípravy je společný pro celou Evropu. Podle evropské vzdělávací politiky mají být studentům poskytovány co nejvhodnější nástroje, které jim umožní zorientovat se a žít na budoucím evropském trhu práce.

Touto problematikou se zabývá projekt eBridge 2 – mobilita studentů odborných škol, který je podporován Evropskou komisí a přináší bezplatné využití svých výstupů (kurzy španělštiny a portugalštiny).

Hlavním cílem projektu je pomoc studentům a učňům odborných škol získat jazykové kompetence ve vztahu k evropským jazykům, mezikulturní dovednosti a otevřenost vůči zahraničí v zájmu účasti v programech mobility.

Z pozice českého studenta jsou dostupné jazykové kurzy portugalštiny a španělštiny, které jsou dostupné přes webové rozhraní internetového prohlížeče ve formě elektronického kurzu. Jedná se o aktuální formu výuky, která je bohužel často opomíjena nebo špatně užívána ve vyučovacím procesu. Můžeme však hovořit o hodnotném nástroji, který se stává při výuce velmi přínosným.

Dostupné jsou také aplikace pro mobilní telefony. Při vývoji aplikací byl brán ohled na nejrozšířenější systémy, proto je lze získat přes Android Market a App Store. Neustálý vývoj v oblasti výpočetní techniky přinesl do vzdělávání nový trend – mobilní vzdělávání.

Díky všudypřítomnému Internetu a dostupnosti mobilních zařízení, můžeme hovořit o fenoménu posledních let, který nenásilnou formou motivuje mladou generaci k učení ve volném čase.

Mobilní výuka je založena na aplikacích vytvořených pro mobilní zařízení, především pro chytré telefony a tablety. Doplňuje základní mozaiku různých forem výuky s podporou informačních a komunikačních technologii. Ve světě je tato metoda hojně využívána, slouží jako doplněk v procesu učení. Projekt se proto snaží touto cestou dostat blíže studentům a být jejich pomocníkem a nástrojem i v případě volného času nebo aktuální potřeby.

Za cíl projektu eBridge2 nelze jistě považovat dokonalou zvládnutelnost portugalštiny nebo španělštiny, ale především usnadnit prvotní vstup studenta do neznámého prostředí, pomoci mu v prvních dnech a připravit ho na všechny reálné situace, které ho jistě potkají.

Odbourat pocit strachu z neznámého jazyka a dodat určitou míru odvahy, seznámit studenta s kulturními informacemi navštíveného státu – to je hlavní poslání projektu eBridge2. Jazykové kurzy i aplikace pro mobilní telefony kombinují moderní formy učení a učební postupy. Snaží se maximálně přiblížit studentovi a připravit ho na nezbytně nutné.

V kurzech se objevují hravé prvky a kombinace vyučovacích metod. Učení je podtržené působením více směry, což umožňuje lepší uchování nabytých vědomostí v paměti a samostatného použití v praxi. Díky těmto přípravným kurzům a aplikacím lze dostat do zájmu studentů i jiné státy než anglicky, německy a francouzsky mluvící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám