Hlavní obsah

Český výzkum mezi nejlepšími vědeckými projekty Erasmus+

Novinky, Radim Weiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým vědců navrhl inovativní propojení geoinformační analýzy a ekonomických dat, které je cenné například při rozhodování o optimální lokalizaci firmy, plánování nových obnovitelných zdrojů energie či ekonomickém zhodnocení turismu a migrace obyvatelstva.

Foto: Spationomy

Spationomy Summerschool Bochum 2019

Článek

Mezinárodní projekt Spationomy, jehož hlavním řešitelem je Moravská vysoká škola Olomouc (MVŠO), byl zařazen organizátory konference na Boloňské univerzitě mezi šestici ukázkových vědeckých projektů programu Erasmus+.

Konference se konala u příležitosti oslav dvacátého výročí Boloňského procesu, jehož cílem je rozvíjet kvalitu vysokoškolského vzdělávání v Evropě. Ve velké mezinárodní konkurenci zde uspěl i český projekt, na kterém v uplynulých 3 letech intenzivně pracovali vědci z MVŠO ve spolupráci s kolegy z Univerzity Palackého v Olomouci, Ruhr Universtät Bochum a Univerzity v Mariboru.

Inovativní metodologie i simulační hra pro studenty

„Naším cílem byl rozvoj interdisciplinárních dovedností studentů a současně propojení ekonomických disciplín s geoinformatikou v oblasti vědy a výzkumu. V rámci projektu vznikla řada případových studií, simulační hra pro výuku, a zejména metodologie Spationomy,“ uvedla docentka Jarmila Zimmermannová, rektorka MVŠO, která výsledky v Boloni prezentovala.

Projekt může pomoci veřejnému sektoru i podnikatelům

Projekt může pomoci například při snižování nákladů podniku. Díky analýze silniční sítě se může zefektivnit transport surovin nebo výsledných výrobků. Metodologie Spationomy může být přínosná i při plánování na úrovni krajů nebo státu. Příkladem takové práce je analýza údajů o německé migraci, kterou připravil jeden ze studentských týmů a z výsledků vyvozoval ekonomické a sociální důsledky.

„Zjednodušeně řečeno, jedná se o trojrozměrný pohled na ekonomiku a reflektování všech relevantních neekonomických dat, které ji nějakým způsobem ovlivňují,“ řekl Vít Pászto z MVŠO, který je hlavním iniciátorem tohoto inovativního přístupu.

Závěrečné konference se účastní odborníci z USA

O výslednou publikaci k metodologii Spationomy projevili v Boloni zájem představitelé řady zahraničních univerzit. Shrnující konference k závěrečným výstupům mezinárodního projektu budou prezentovány 22. srpna na MVŠO.

Do Olomouce u této příležitosti přijedou i akademici z Central Washington University a Salisbury University ve Spojených státech. Přednášky jsou otevřeny širokému publiku a jejich součástí je i praktická ukázka výukových technik, simulační hry a prezentace nejvýznamnějších vědeckých publikací.

Další informace naleznete na webu akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám