Hlavní obsah

Českobudějovická nemocnice zkvalitňuje péči o dialyzované pacienty

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní přístroje, nejnovější technologie, nové dialyzační roztoky a léčebné postupy zaváděné do běžné praxe Hemodialyzačním střediskem při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., dlouhodobě a výrazně zvyšují kvalitu života pacientů trpících selháním ledvin.

Foto: Lenka Pokorná

Moderní léčebné postupy zaváděné Hemodialyzačním střediskem Nemocnice České Budějovice zvyšují kvalitu života pacientů trpících selháním ledvin.

Článek

Část z nich se léčí doma, někteří si mohou dopřát i dovolenou v zahraničí.

„Budoucnost, i když jen pro část pacientů, kteří potřebují umělou náhradu ledvinných funkcí, je v současné době směřována k péči v domácím prostředí, takzvané Home Care. Pacient se léčí doma a lékař nebo specializovaná sestra za ním docházejí na kontroly. Samozřejmě nutné využití speciálních přístrojů bude vždy limitováno schopností konkrétního pacienta připojit se na přístroj a správně ho ovládat. Tuto činnost ale mohou zajistit i vyškolení rodinní příslušníci,“ uvedla primářka Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Marie Pešková.

Navzdory rozvoji moderních technologií je ale stále hodně pacientů, kteří budou péči hemodialyzačního střediska potřebovat, případně sami preferovat. Moderní technologie a dialyzační roztoky jsou šetrnější. Zkracuje se také doba strávená na přístrojích. Vylepšuje se komfort pobytu v hemodialyzačním středisku.

„V minulosti byli pacienti běžně napojováni k umělé ledvině na šest hodin každý den, nebo měli jen víkendovou pauzu. S rozvojem možností, zlepšením přístupu k průtoku krve cévními vstupy a zkvalitněním dialyzátorů došlo k tomu, že se doba pobytu na dialyzačním přístroji zkrátila na 4 až 5 hodin třikrát týdně,“ poznamenala primářka Pešková.

Pro řadu pacientů však může být navzdory všem novinkám v léčbě výhodnější pomalejší a častější čištění krve. „Nově používané roztoky a metody se snaží pacienty co nejméně zatížit vedlejšími účinky v podobě chronických zánětlivých dějů nebo metabolických procesů, které by mohly vést ke komplikacím u pacientů s diabetem, s onemocněním cév a srdce. Cílem stálého hledání nových roztoků a jejich složení je eliminovat různé faktory, o kterých se domníváme, že zhoršují kvalitu léčby,“ zdůraznila primářka Pešková.

Peritoneální dialýzou je léčeno 10 procent pacientů českobudějovického hemodialyzačního střediska. Touto metodou se pacient léčí sám nebo za pomoci rodinných příslušníku či proškolených specialistů doma. V pravidelných intervalech se provádí výměna speciálního roztoku v dutině břišní prostřednictvím katétru, někdy za pomoci přístroje. Na dialyzační středisko pacient dochází ke kontrolám nebo při zdravotních obtížích.

Léčba v domácím prostředí má nepochybně pozitivní vliv na kvalitu života a psychický stav nemocných. Dialyzovaní pacienti mohou chodit do zaměstnání, studovat, aktivně trávit volný čas nebo cestovat. Domácí péče má ovšem také mnohá úskalí. Provádění a časová náročnost dialyzačních procedur může vést k vyčerpání a ke ztrátě spolupráce pacienta či rodiny.

Pacienti léčení dialyzačními metodami se mohou vydat na dovolenou po celé ČR i do zahraničí. „V plánovaném termínu dovolené, po dohodě se zdravotní pojišťovnou, umíme zajistit pacientovi prázdninovou dialýzu v dialyzačním středisku v blízkosti místa jeho pobytu v ČR a ve všech zemích EU,“ dodala primářka Pešková.

Reklama

Výběr článků

Načítám