Hlavní obsah

České pohádkové léto na Loučni vyvrcholí Hradozámeckou nocí až do ranního kuropění

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koktejl těch nejlepších prohlídek ze zámecké nabídky non-stop až do rána, středověká hostina a knížecí rytíři o Hradozámecké noci zakončí den plný dobrodružství s Večerníčkem, Rumcajsem s Mankou a Cipískem v programu České pohádkové léto na zámku Loučeň poslední srpnovou sobotu.

Foto: zámek Loučeń
Článek

Stalo se již tradicí, že poslední srpnovou sobotu se mnozí vydávají na hrady a zámky, aby si užili krásný letní večer. K tomuto zvyku se tradičně přidává i zámek Loučeň.

Letošní 8. ročník Hradozámecké noci na zámku Loučeň přinese pestrý koktejl těch nejlepších prohlídek a návštěvníci si je mohou užít až do rána. Mohou se v nich těšit na paní kněžnu, komorníka jeho jasnosti a další postavy knížecí zámecké domácnosti v Loučni. Odvážnější mohou do zámeckého sklepa s čarodějnicí Gertrůdou a milovníci klasiky si určitě zvolí jeden ze zámeckých speciálů pana kastelána. Odpolední prohlídky mají začátek v 16 hodin a budou pokračovat až do 06.00.

Hlavní náplní letního večera bude středověká hostina a rytířské turnaje a dovednosti. Od 18:30 se louka před zámkem promění ve středověké rytířské ležení připravené k velkolepé hostině. Knížecí rytíři si připravili bohatý program, který ke každé takové hostině ve středověku neodmyslitelně patřil. Návštěvníci spolu s nimi zažijí pravý rytířský turnaj, pobaví je zámecký kejklíř, tajit dech budou při vystoupení fakíra a zlatým hřebem večera bude ohňová show.

Po celý večer bude šéfkuchař Tomáš Petráň se svým týmem připravovat dobroty na grilu. Ve středověku se totiž při takovýchto slavnostních příležitostech jedlo zejména maso. Večerní program zpestří dramatizace rytířského eposu „Soud českého krále“ napsaného okolo roku 1340 od Guillaume de Machaut, který byl ve službách Jana Lucemburského.

Protože se Hradozámecká noc koná ještě v době prázdnin, je určená také dětem. Od 10.00 je pro nejmenší návštěvníky připraven den plný dobrodružství v programu České pohádkové léto. „Večerníčkové pohádkové postavičky u českých dětí jednoznačně bodují. Po loňském úspěchu s Českým pohádkovým létem se k programu ještě jednou vracíme, neboť se jednalo o jednu z nejúspěšnějších programových aktivit na zámku vůbec. Potkají se s Večerníčkem, Rumcajsem s Mankou a Cipískem, shlédnou pohádky O Křemílkovi a Vochomůrkovi, nebo O pejskovi a kočičce. Zdokonalí se v loupežnických dovednostech v pravé loupežnické škole a spoustu dalšího. Denní program zakončí Večerníček v 17.00,“ uvedla Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Hradozámecká noc je okamžik, na který se mnozí těší celý rok. Hodně lidí tuto noc považuje za jakési rozloučení se s prázdninami, a proto chceme být nápomocni při vytváření programu řadě rodinám,“ dodala Šrámková.

O hradozámecké noci můžete v zámeckém areálu přespat ve vlastním stanu nebo v zámecké oranžerii, rezervovat si lze i pokoj v zámeckém hotelu Maximilian.

Reklama

Výběr článků

Načítám