Hlavní obsah

Česká stopa u tyrkysové perly trentinských Dolomit

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbramskou ulicí dojdete na pláž u jezera mezi až dvoutisícovými vrcholky. Po koupeli v alpské vodě oběd v restauraci u guláše s knedlíky, domácími lívanci nebo si dáte bramborák. Hned vedle je cukrárna, kde k espresu nabízejí asi ze dvaceti druhů domácí zmrzliny. Něco tady nesedí? Ano, máte pravdu.

Foto: Roman Mašín

Cyklistická stezka kolem celého jezera je pohodlná. Další značené trasy jsou pro milovníky horské cyklistiky a vedou přes okolní hory a průsmyky.

Článek

Jsme v Itálii v trentinských Dolomitech u jezera Lago di Ledro. A co ta Příbram a ta jídla? Údolí je spojeno už skoro celé století s Českou republikou velice silným svazkem.

Bývalo nejjižnější výspou rakousko-uherské monarchie a za 1. světové války se stalo válečnou zónou. Zdejší muži odešli do armády a ve Vídni rozhodli, že zbylé obyvatelstvo evakuují do hlubokého zázemí. A tak se pro několik tisíc obyvatel staly domovem na další tři roky obce v okolí Prahy. Po návratu si přivezli nejen vzpomínky, mnoho přátelských vztahů, ale také to nejlepší z české kuchyně.

Plachtění i cyklistika

Údolí je pojmenováno podle jezera Lago di Ledro, které je také turistickým centrem oblasti. Nenajdete tady města nebo průmysl. Je tu jen čistá příroda, hory, lesy, skály, voda a typické horské vesničky.

Jezero je ideálním místem pro koupání, ale i pro windsurfing a pořádají se tu i regaty menších typů plachetnic. Nesnese velikostí srovnání s nedalekým Lago di Garda, ale tady je klid a možnosti i jiných, než jen vodních sportů. Kolem jezera vede pohodlná cyklostezka a na ní navazují okruhy pro horskou cyklistiku do okolních kopců.

Na palebném stanovišti

Jedna z nich vede starou římskou cestou přes průsmyk Boca di Trat. Tady byla za 1. světové války palebná stanoviště rakouských císařských střelců. Ubikace vojáků byly převážně v přístřešcích, nebo si vytesali jeskyně do skály. Pro důstojníky vznikla zděná chata, která dodnes slouží turistům pod jménem Rifugio Nino Pernici. Můžete se zde ubytovat v jednoduchých pokojích s palandami a společným WC a koupelnou.

Nižší komfort vyváží naprosto úžasné výhledy obzvláště při východu a západu slunce a taky výtečná domácí kuchyně. Hledače s detektory tu rádi nemají, ale pokud budete mít štěstí, určitě v lesích na nějakou trofej z války narazíte. Pokud ne, majitel chaty jich má plno a rád je zapůjčí k prozkoumání.

Biodovolená, psi a lékárna

V údolí u jezera je také krásně. Milovníci ekologického života tady mohou bydlet třeba v biohotelu Elda ve vesnici Lenzumo. Tady poznáte, že ekologie nemusí znamenat nepohodlí.

Elda je hotel v tiché části údolí a nabízí kromě skutečně luxusních pokojů i výtečnou kuchyni. Majitel jezdí pravidelně po stopách svých předků do Čech a rád o tom vypráví. Také přímo u jezera najdete nespočet apartmánů, hotelů a kempů v každé cenové kategorii. Ke čtyřnohým návštěvníkům jsou tu vstřícní a je tu dokonce zvláštní pláž pro psy.

Pro ty, kteří nemají chuť ležet celý den u vody nebo chodit po kopcích, jsou tu další možnosti. V obci Pieve je lékárna rodiny Foletto, jejíž součástí je i muzeum lékárnictví. Vyhlášenou specialitou jsou přírodní sirupy a likéry s alkoholem i bez. Každou středu muzeum pořádá workshopy, kde si můžete vyzkoušet třeba výrobu krémů.

Jezero Lago di Ledro a celé údolí je neprávem u nás pozapomenutou perlou Dolomit. A především, tady na společné tři roky života za války nezapomněli, a tak návštěvníci z České republiky jsou v celém údolí vždy srdečně vítanými hosty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám