Hlavní obsah

Česká science centra otevírají nový prostor pro vzdělávání

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zakládající členové České asociace science center, Science learning center iQlandia Liberec a plzeňská Techmania, otevřou 28. března, na Den učitelů, zcela nové prostory věnované neformálnímu vzdělávání.

Foto: iQlandia

iQlandia Liberec a plzeňská Techmania otevřou 28. března zcela nové prostory věnované neformálnímu vzdělávání.

Článek

Tisíce metrů čtverečních, stovky interaktivních exponátů, vědecké show či laboratoře pro školy i veřejnost představují počátek revolučních změn v přístupu k vzdělávání v technických a přírodovědných oborech.

„Otevření prvních dvou velkých českých science center znamená velký posun v neformálním vzdělávání. Síť center, která bude na podzim doplněna o Ostravu a Brno, umožní vytvořit v Česku silný nástroj pro propagaci výzkumu, vývoje a přírodních věd. Věříme, že science centra do vzdělávací soustavy a patří a že ministerstvo školství, které tuto síť prostřednictvím strukturálních fondů financovalo, využije centra k podpoře vzdělávání směrem k technickým oborům,” uvedl Pavel Coufal, ředitel liberecké iQlandie a člen správní rady ČASC.

„Techmania, iQlandia a ostatní členové ČASC budou v následujících letech vytvářet podstatnou část neformálního vzdělávání, popularizace vědy a science communication v České republice. Tato revoluční změna byla možná díky podpoře z Operačního programu Výzkum a Vývoj pro Inovace, který tento rozvoj podpořil částkou převyšující 2,5 miliardy Kč,” vysvětlil ředitel Techmanie a předseda správní rady ČASC Vlastimil Volák.

Zatímco budoucí návštěvníci iQlandie potkají humanoidního robota, zažijí nefalšovaný kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků, v Techmanii je možné např. experimentovat s obnovitelnými zdroji energie, pracovat ve špičkově vybavených školních laboratořích nebo rozšiřovat své (astro)fyzikální vědomosti v prvním 3D Planetáriu České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám