Hlavní obsah

Česká krajina je k vidění v galerii Výtvarného centra Chagall v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Výtvarného centra Chagall připravil PhDr. Petr Pavliňák spolu s Helenou Schmuckerovou další projet výstavy špičkových obrazů, neméně špičkových sběratelů, s názvem Česká krajina. Mezi vystavenými díly se nachází dvě perly - Kamenolom Josefa Ullmanna a dílo Jana Trampoty Česká krajina.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.2.2018 Výstava v galerii Výtvarného centra Chagall, Česká krajina. Josef Ullmann : Kamenolom, Jan Trampota: Česká krajina

Článek

Projekt Česká krajina navazuje, dle PhDr. Petra Pavliňáka, malíře, fotografa, historika umění, kurátora, galeristu, ředitele a majitele galerie Výtvarného centra Chagall, na předchozí projekty inspirované krajinou. V roce 2014 to byl Julius Mařák a jeho žáci. O rok později Augustin Mervart a beskydští malíři. V roce 2016 pokračovala další výstava s názvem Česká krajina.

„Vernisáží otevíráme kolekci, která odráží samozřejmě žáky Mařáka, odráží beskydské autory, kteří byli svým pojetím velice výraznými osobnostmi, ať Augustin Mervart, Karel Hofmann, Podešva a další. Mezi dvěma sty obrazy, které v průběhu dvou měsíců budou moci návštěvníci vidět, jsou dvě významná díla, která mají obrovskou genezi pro sběratelé. Jsou to obrazy Kamenolom Josefa Ullmanna (1870-1922) a obraz Jana Trampoty (1889-1942) s názvem Česká krajina,” uvedl Petr Pavliňák, který se vyjádřil také ke sběratelům obrazů a uměleckých děl.

„Sběratelství je také vztah. Vztah k estetickým hodnotám, ke kráse, k tvůrcům, k době, ve které díla vznikala, k obsahu a formě výsledného uměleckého usilování autorů. Je to vztah k prostředí, ve kterém umělecká díla vznikala - k aktérům, ve kterých sběratel prožíval bezpočet chvil v přímém kontaktu s umělci a díly, bez kterých by dobrá sbírka byla nepředstavitelná,” dodal Petr Pavliňák.

Výstava v galerii Výtvarného centra Chagal Česká krajina v Repinově ulici 16 v Moravské Ostravě a Přívoze potrvá do 4. dubna. Otevírací doba: pondělí - pátek od 9.00 do 18.00 hodin. V sobotu od 9.00 do 12.00 hodin. Výstava je prodejní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám