Hlavní obsah

Česká hudba zazní v Paříži, Vídni, Mnichově, New Yorku i Tel Avivu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok české hudby přinese celou řadu kulturních událostí, které prostřednictvím 22 Českých center v cizině nabídnou na 137 koncertů a vystoupení významných českých umělců, skupin a těles v mnoha městech po celém světě. Rok české hudby byl zahájen 1. ledna v Rudolfinu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Rok české hudby 2014 podporuje českou hudební kulturu všech žánrů a druhů. Vychází z tradice výročí významných skladatelů, interpretů a organizací v letech zakončených čtyřkou - jsou to např. výročí B. Smetany, A. Dvořáka, L. Janáčka, J. Suka a dalších.

Na mezinárodní projekt Rok české hudby navazuje řada hudebních akcí konaných i v cizině. První zahraniční akce odstartovaly 9. ledna. Programová nabídka Českých center během celého roku 2014 obsahuje plných 137 koncertů a vystoupení v městech Mnichov, Berlín, Düsseldorf, Vídeň, Haag, Brusel, Londýn, Madrid, Paříž, New York, Stockholm, Milán, Bratislava, Budapešť, Bukurešť, Sofie, Soul, Tel Aviv, Tokio, Varšava, Kyjev a Moskva.

Po celý rok trvající hudební událost, do které se v tomto rozsahu zapojují Česká centra poprvé, představuje příležitost k propagaci České republiky.

České centrum v Paříži připravilo program, který zahrnuje Týden Pražského jara, obnovení tradice Paris-Prague Jazz Clubu i Českou sezónu v divadle André Malraux.

Hudební setkání nabízí také České centrum Vídeň. Rakušané se budou setkávat s českými velikány např. díky festivalu dokumentárních filmů. Série koncertů zazní v klášteře Klosterneuburg nebo ve Štýrském Hradci.

České centrum Londýn osloví posluchače vážné hudby oslavou výročí Antonína Dvořáka. Projekt snázvem Inspired by Dvořák vzniká ve spolupráci s britskými partnery a podílí se na něm i London Symphony Orchestra. Koncertní cyklus věnovaný 110. výročí Antonína Dvořáka vyvrcholí v Kings´s Place. 

České centrum New York pozve posluchače na recitál známého českého houslisty Pavla Šporcla i na koncert skupiny Please the Trees. 

Program čeká také na korejské posluchače. České centrum Soul zajistilo ve spolupráci se Seongnam Arts Center koncert České filharmonie.

Rovněž posluchači z Tel Avivu, Jeruzaléma a dalších izraelských měst budou mile překvapeni. Open-air koncerty skupiny nabídnou vystoupení skupiny The Tap Tap či Ivy Bittové.

Ve znamení české hudby proběhne Oude Muziek festival Utrecht (Festival staré hudby) v Haagu. V Nizozemsku se chystá rozsáhlá spolupráce s Rotterdamským symfonickým orchestrem.

Česká hudba bude znít na nejvýznamnějších španělských hudebních festivalech: Festival de Santander, Quincena Musical de San Sebastian, Via Stellae Santiago de Compostela a Arte Sacro Madrid.  

V New Yorku vystoupí Pražský filharmonický sbor. Galakoncert připravilo také České centrum Tokio v rámci Roku výměny mezi zeměmi V4 a Japonskem.

Akce se koná se s podporou Ministerstva kultury ČR ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem zahraničích věcí ČR a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Čestným prezidentem je šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

Program: www.czechcentres.cz; www.rokceskehudby.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám