Hlavní obsah

Černošské gospely před Vánocemi rozezpívaly a roztančily Betlémskou kapli

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova gospelovou smršť v České republice 10. prosince spustila Gospel Night Leony Gyöngyösi, na velkolepém koncertu vystoupil i studentský sbor z amerického Michiganu. Gospelové misionáře ještě čeká 18. prosince koncert v Jablonci nad Nisou a 19. a 21. prosince vystoupení na brněnských náměstích.

Foto: Glena Rauerová

Andrews University Gospel Choir

Článek

Gospelové koncerty už se staly přirozenou součástí českého adventu, je to logické, protože přinášejí dobrou zprávu o narození Ježíše a bezpodmínečné boží lásce. Religiózní angličtina nahradila v minulosti používanou latinu a gospelové rytmy jsou o dost líbivější než unylé křesťanské písně. Na rozdíl od českých kostelů se v těch afroamerických při bohoslužbách zpívá, tančí i modlí s nakažlivým nadšením. 

Gospel Night v pražské Betlémské kapli byla velkoryse pojatá téměř tříhodinová show se spoustou hostů zahrnujících i hvězdy formátu Jana Bendiga nebo Ilony Czákové. Vystřídala se celá řada sólistů, největší prostor patřil samozřejmě Leoně Gyöngyösi, jejíž procítěný alt, schopnost improvizace a srdečnost nemohla nechat diváky chladné. Její sbor Joyful byl trochu v pozadí a tak si krásu vícehlasů mohli diváci v plnosti vychutnat hlavně při vystoupení amerických hostů.

Leona začínala jako dětská televizní hvězda po boku Terezy Pergnerové, prošla popovými New Golden Kids a před třemi roky propadla gospelu, od té doby pořádá stále populárnější gospelové koncerty. „Stát a zpívat spolu na jednom pódiu je pro mne zážitek na celý život. O tomhle přesně je Gospel Night... emoce, přirozenost, láska, otevíráni srdcí... “ napsala bezprostředně po koncertu Leona na svém fb profilu.

Skupinu šesti studentů, Jamily, Tanyy, Lisaamarais, Charis, Serge a Josepha, vede jejich učitel Petr Činčala, který před lety založil liberecký gospelový sbor Generace. Další akcí, na které budou zpěváci hostovat, bude právě koncert Generace Gospel v Jablonci nad Nisou, spolu se studenty tam jako host zazpívá i Leona. Další zastávkou na jejich turné bude vystoupení brněnských Joyful Noise, 19. prosince na Náměstí Svobody a 21. prosince už v menší, rodinné sestavě na Zelném trhu.

Koncert na Náměstí Svobody bude zvláštní tím, že na něm může vystoupit každý, kdo se o předcházejícím víkendu zúčastní nácviku. Podobné otevřené akce už tradičně probíhají na severní Moravě, jde v první řadě o Ostrava zpívá gospel Terryho Englishe a také nově vzniklý Těšín zpívá gospel.

Kromě vánočních koncertů studenti vystupují i na menších charitativních akcích, třeba v německém azylu pro uprchlíky. Protože gospelem skutečně žijí, tak se snaží si tento žánr užít i jako diváci, v Praze navštívili výroční koncert nejúspěšnější českého sboru Maranatha Gospel Choir a v Brně mezi svými vystoupeními ještě stihnou mladý ambiciózní Skyey Gospel.

www.jnoise.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám