Hlavní obsah

Centrum už 15 let pomáhá s odvykáním kouření

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum léčby závislosti na tabáku v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně již 15 let nabízí zdarma kuřákům pomoc při snaze odvyknout od závislosti na nikotinu. Součástí léčby jsou psychosociální intervence, motivační pohovory i plán léčby. Za poslední rok využilo služeb centra téměř 140 zájemců.

Foto: Nikola Hofmanová

Ivana Bobovská a Andrea Šrámková pomáhají kuřákům skončit s návykem.

Článek

V centru pracují dvě sestry a jeden lékař. Spektrum zájemců o odvykání je široké – od mladých dvacetiletých lidí přes onkologické nebo psychiatrické pacienty až po seniory.

„S každým zájemcem rozebereme jeho kuřácké rituály, vyhodnotíme dotazník, ze kterého vyplyne, jak moc je závislý na cigaretách, a pomůžeme mu nastavit léčbu. Během ní mohou pacienti používat náhradní nikotinovou terapii jako jsou nikotinové žvýkačky, pastilky, náplasti, spreje nebo v případě silných kuřáků přímo léky, které pomáhají minimalizovat případné abstinenční příznaky,” uvedla Ivana Bobovská, všeobecná sestra z Centra léčby závislosti na tabáku.

Dodala, že vše ale nejvíce záleží na člověku samotném, který musí sám chtít přestat kouřit. „Když potom ještě vyhledá odbornou pomoc, má čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že bude úspěšný.”

Odborníci z Centra léčby závislosti na tabáku v KNTB pořádají také edukační workshopy pro zaměstnance nemocnice a nabízejí pomoc hospitalizovaným pacientům – kuřákům. Přednášejí na školách a účastní se různých akcí. Tou nejbližší bude říjnový Týden zdraví ve Zlíně. Zájemci o pomoc při odvykání kouření se mohou do centra objednat na telefonu 577 552 622.

Status Centra léčby závislosti na tabáku má ve Zlínském kraji pouze Krajská nemocnice T. Bati. V Uherskohradišťské nemocnici funguje poradna pro odvykání kouření, ve Vsetínské nemocnici se zájemci mohou obrátit přímo na lékaře Oddělení tuberkulózy a respiračních chorob, v Kroměřížské nemocnici na Plicní oddělení.

Reklama

Výběr článků

Načítám