Hlavní obsah

Cena ČEZ zůstává fotbalistům Olešníku. "Chci skončit tam, kde jsem začal," říká David Lafata

Novinky, Lenka Pokorná

Hlavní cena ČEZ, šek v hodnotě 15 tisíc korun na nákup sportovního vybavení, zůstává po sobotním 13. ročníku Memoriálu Miloslava Ježka v Olešníku na Českobudějovicku domácím fotbalistům.

Foto: Lenka Pokorná

Diváci sledovali utkání na stadiónu v Olešníku kvůli vedru především ze sousední ČEZ letní plovárny.

Článek

Ti sice ve finále podlehli na penalty Rys Dream Teamu, celku, který byl ovšem složen z fotbalistů různých klubů pouze jednorázově pro tuto příležitost v souvislosti s loučením hráče Zbyňka Ryse s klubem SK Olešník. Hlavní cena turnaje, jehož tradičním partnerem je Jaderná elektrárna Temelín, tak nakonec zůstala doma. Třetí skončil celek Hluboké nad Vltavou před týmem z Dřítně.

„Memoriál Miloslava Ježka vznikl před třinácti lety na počest našeho tragicky zesnulého spoluhráče. Hlavním účelem celého turnaje není až tak fotbal, ale především setkání přátel a kamarádů, které mimo jiné spojuje zelený trávník,“ uvedl předseda pořádajícího fotbalového klubu FK Olešník Slavomír Vařák.

Zatímco tribuna zdejšího fotbalového stadiónu zela v tropickém vedru při teplotách dosahujících 35 stupňů Celsia prázdnotou, stovky diváků sledovaly souboje fotbalistů z těsného sousedství olešnické ČEZ letní plovárny. Tu totiž dělí od trávníku, jehož kvalitu by mohly fotbalistům z Olešníku závidět leckteré celky z nejvyšší soutěže, pouze drátěný plot, který brání létání míčů až do zdejších bazénů.

Název plovárny není náhodný, stejně jako zdejší fotbalový stadión, či třeba zmodernizovaná a rozšířená požární zbrojnice, vyrostla díky příspěvkům Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

„Milión korun jsme získali od Skupiny ČEZ také na zateplení mateřské školy a výměnu zdroje tepla, 300 tisíc korun na vybudování klubovny v Nové Vsi, 200 tisíc korun na zateplení obecních bytů v budově základní školy, další desetitisíce korun získáváme pravidelně na pořádání sportovních, kulturních a společenských akcí v rámci Oranžového roku a tak bych mohl pokračovat. Spolupráce s elektrárnou je pro obec velmi důležitá,“ konstatoval starosta Olešníku na Českobudějovicku Jaroslav Pavlica.

Na zdejším stadiónu v sobotu nechyběl ani olešnický odchovanec, fotbalový útočník a reprezentant, v současnosti hráč AC Sparta Praha a nejlepší střelec posledních čtyř prvoligových sezón David Lafata. „Jsem tady, protože z Olešníka pocházím. Začínal jsem tady s fotbalem a mám tu spoustu přátel, kamarádů a známých. Předpokládám, že až jednou budu končit svoji fotbalovou kariéru, bude to znovu tady. Tady jsem začínal a tady bych rád i skončil,“ svěřil se Lafata.

Ještě před zahájením vlastního turnaje se divákům na hřišti představili „staří chlapci“. Tým Old boys Olešník sice své soupeře z Old Boys Jirkov z Vysoké Pece u Chomutova zdolal drtivě 9:0, Vysokopečtí přesto dobrou náladu neztratili. „V rámci Memoriálu Miloslava Ježka jezdíme už třetím rokem do Olešníku slavit narozeniny svého kamaráda a předsedy zdejšího klubu Slávy Vařáka. Půlka z nás jsou komedianti a muzikanti, takže živou hudbu po ukončení turnaje obstaráme sami,“ prozradil „týmový lékař“ Old Boys Jirkov Jaroslav Blaško.

Fotbal se v Olešníku začal organizovaně hrát v letech 1928 - 1930. Pod názvem FK Olešník působí klub od roku 2010. Jeho tým mužů je nováčkem krajského přeboru, nově zde letos vznikla také přípravka pro nejmenší fotbalisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám