Hlavní obsah

Celoevropská Noc vědců míří i do kralupského Technoparku

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní desátá jubilejní Noc vědců letos proběhne poprvé i v Kralupech nad Vltavou, a to ve zcela nedávno otevřeném Technoparku. Akce začíná v pátek 25. září již od čtvrté hodiny odpolední a potrvá až do devíti hodin večer.

Foto: Martin Tlustý

Budova Technoparku Kralupy vznikla zásadní přestavbou budovy bývalého mlýna v samém centru Kralup nad Vltavou hned vedle nové budovy městského úřadu.

Článek

Akce je veřejně přístupná jak pro technicky nadané i zvídavé děti již z druhého stupně základních škol, tak pro středoškoláky, jakož i vysokoškoláky. Pedagogové vyučující fyziku, chemii, elektroniku a techniku jsou rovněž vítáni. Přijít ovšem mohou také další místní i přespolní zájemci o výše zmíněné obory z doslova všech věkových skupin.

Během pozdního odpoledne a večera se budou v kralupském Technoparku řešit mnohé technické otázky i záhady. Mladí vědci budou třeba řešit problémy tvorby nebeské duhy, chemici se zase pokusí v laboratoři vyrobit poživatelnou zmrzlinu.

Studenti budou moci řešit očistu vzduchu pomocí fotokatalýzy, která je již dnes schopna velmi efektivně řešit například i budoucí očistu stěn právě otevřeného tunelu Blanka. Případní návštěvníci z řad profesionálních i dobrovolných hasičů si budou moci zkusit zase odhadnout, do jaké maximální teploty udrží svoji pevnost beton.

Letošní rok je také Mezinárodním rokem světla, a tak v programu nebudou smět chybět ani zajímavé demonstrační pokusy na užití světla v chemické analýze, na což má nový kralupský technopark k dispozici špičkový spektrální analyzátor, jeden z mála svého druhu ve střední Evropě.

V programu prý dále nebude chybět ani vláček nebo autíčko na vodíkový pohon. V kinosále se pak ještě budou promítat jak vědeckotechnické filmy, tak záběry ze studentského života na VŠCHT. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám