Hlavní obsah

Celníci zabavili tabák a cigarety za 17 miliónů korun

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dva úspěchy si v tomto týdnu připsal na účet Celní úřad. Při kontrole u Rozvadova zadrželi celníci kamion převážející deset tun tabáku, ve středu pak na tržnici v Dubí zabavili 200 tisíc kusů nezdaněných cigaret. Zabránili tak daňovému úniku ve výši bezmála 17 miliónů korun.

Foto: Celní úřad
Článek

Na dálnici u hraničního přechodu Rozvadov ve směru do Německa zastavila začátkem tohoto týdne hlídka kamion s německou SPZ. Z přepravního listu nebylo zřejmé, jaké zboží veze, proto bylo přistoupeno k důkladné kontrole.

„V 99 kartonových krabicích bylo nalezeno téměř deset tun nařezaného tabáku. Doklad prokazující zdanění zboží řidič ani jeho spolujezdec k zásilce nepředložili,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Plzeň Jitka Blahutová s tím, že odesilatelem tabáku měla být podle nákladního listu česká firma, která je v likvidaci. 

Pokud celní technická laboratoř potvrdí, že se jedná o tabák určený ke kouření, činí daňový únik na spotřební dani 16,2 miliónů korun.

Tabák i kamion celní správa zajistila a v dalším řízení se bude rozhodovat o jejich případném zabrání nebo propadnutí. Další souvislosti podezřelé obchodní transakce celníci šetří.

Ve středu odpoledne pak slavili úspěch ústečtí celníci na skomírající tržnici s názvem KLID II v Dubí na Teplicku, kde prováděli kontrolu zaměřenou na ochranu spotřebitele a prodej či skladování tabákových výrobků.

„Při prohlídce jednoho prodejního stánku, který nebyl označen obchodním názvem ani provozovatelem, označil služební pes Max prostor, kde byl později nalezen ve stropě u zadní stěny otvor. V odhaleném půdním prostoru jsme objevili v papírových kartonech a černých igelitových pytlích 120 tisíc kusů cigaret obchodní značky Jin Ling (Duty free) a 40 tisíc kusů cigaret Viceroy s tabákovou nálepkou Ruské federace,“ konstatoval mluvčí Celního úřadu Ústí nad Labem Jiří Nejedlý.

Při prohlídce dalšího stánku, který celníkům otevřel zástupce majitele tržnice, bylo v různých skrýších a úkrytech objeveno dalších 30 tisíc kusů cigaret Jin Lig (Duty free) a 10 tisíc ks Classic, které byly opatřeny ukrajinskou tabákovou nálepkou. I tentokrát si pochvalu zaslouží pes Max, specialista na vyhledávání tabákových výrobků.

Celkový únik na daních a dalších poplatcích celníci vyčíslili na téměř 450 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám