Hlavní obsah

Časohled aneb Na mníšeckém zámku historií tam a zpět

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hlavní sezonu se letos v Mníšku připravuje 1. ročník zcela nové akce nazvané Časohled aneb Historií tam a zpět. Na programu bude 6. července a nabídne bohatý celodenní program. Chybět nebudou stánky, bitva o hrad, dobová hudba a kuchyně, piknik, šermíři, vojáci i četníci, ukázky zbraní a mnoho dalšího.

Foto: Anna Čelouchová

Vojenské ležení před zámkem.

Článek

„Stůj, člověče! Předlož svou legitimaci!“ I to můžou návštěvníci zaslechnout, když se budou v sobotu 6. července procházet nádvořím mníšeckého zámku a nebezpečně se přiblíží ke vstupu do věže. Ten totiž budou střežit četníci v dobových uniformách a nevpustí nikoho podezřelého.

Na Mníšku se ovšem v tento den nepotkáte jen s obyvateli první republiky, nýbrž si budete připadat jako při cestování časem. Potkáte středověké rytíře, barokní šermíře, vojáky z dob třicetileté války i strážníky z 20. století.

V mníšeckém zámku se totiž dá cestovat strojem času i uvnitř při prohlídce zámeckých komnat. Projít se tu dá od barokní kaple a jídelny přes rokokový salónek a historizující společenský sál až po moderní pracovnu s technickými vymoženostmi první republiky.

To je možné po celý rok, ale jen 6. července budete putovat historií tam i zpět také v zahradě a na nádvoří. Kromě historických uniforem a kostýmů se těšte i na dobovou polní kuchyni s ochutnávkami středověké, barokní i novověké stravy, dobovou hudbu a barokní tance, ukázky malých vojenských ležení od dávných časů až po rok 1938, vojenskou jednotku z napoleonských válek i ukázku zbraní československé armády z doby těsně před druhou světovou válkou, průřez dělostřeleckou technikou, šermířská vystoupení, dětské hry, dobový piknik nebo ukázky výcviku koně a jízdy v dámském sedle.

Zkrátka a dobře, užijete si celodenní zábavu, dozvíte se spoustu zajímavých informací a budete si připadat jako ztraceni v čase. Kdo by nechtěl během jednoho dne zažít být jednou nohou v 17. století a zjistit, jak se stát rytířem, udělat pár kroků a ocitnout se v době monarchie, otočit se a potkat četníka?

Reklama

Výběr článků

Načítám