Hlavní obsah

Čas strávený s malíři, skladateli a včelami? V poličském muzeu se nudit nebudete

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, kam vyrazit se svými blízkými či přáteli? V sobotu 28. října je to již 99 let od vzniku samostatného Československa, děti se zároveň radují z podzimních prázdnin a poličské muzeum vám nabízí, jak si všichni tento čas užít.

Foto: Alena Zavoralová

O VČELÁCH A LIDECH

Článek

Neváhejte a využijte volných dní k načerpání nových zážitků a vědomostí. Dveře muzea jsou vám otevřeny.

Na výstavě O včelách a lidech se dozvíte, v čem jsou včely užitečné, jaký je život včely dělnice, včelího trubce nebo včelí matky nebo kde včely bydlí a jak se spolu dorozumívají, proč tančí i jak dlouho žijí. To je pouze několik otázek, které nejen dětským návštěvníkům zodpoví včelí průvodkyně Medulka.

Práci člověka ve včelíně představí a atmosféru výstavy dokreslí sbírkové předměty používané od dávné minulosti až dodnes. Výstava má i interaktivní část, kde si můžete vyzkoušet, jak včela sbírá pyl, jak krmí larvy nebo jak staví své voskové obydlí – a víte proč má plástev tvar šestiúhelníku?

Ve výstavních sálech Městské galerie můžete navštívit 70. výroční umělecký salon v Poličce. Představen je výběr děl autorů zastoupených na uplynulých ročnících, tedy v širším rozpětí tradičního krajinářství, moderní tvorby 60. let a současné tvorby.

Pokud vás spíše zajímá výstava hudební než výtvarná, pojďte trochu cestovat. Život skladatele Bohuslava Martinů byl prodchnut různými cestami a změnami pobytu. Začalo to nevinně výjezdními koncerty s Českou filharmonií, pokračovalo studiem v Paříži, která jej uchvátila natolik, že se zde oženil a usadil natrvalo.

Další plány přetrhal nucený exil do USA v době II. světové války a po jejím skončení pak následovala opět cesta zpět do Evropy. Z mladíka, pocházejícího z malého českého městečka Poličky se, ne zcela vlastní vinou stal doživotní světoběžník, jemuž bylo vzhledem k politickým okolnostem odepřeno se vrátit do vlasti.

Ovšem pokud vystoupáte 194 schodů do rodné světničky již zmíněného skladatele, která se nachází ve výšce 36 metrů ve věži kostela sv. Jakuba, můžete se z ochozu kochat nejen výhledem do širého okolí, ale jistě vás zaujme zvláštní místo pro život, jakým světnička pro pověžného opravdu je.

Navštívit můžete také stále expozice a vrátit se tak třeba do středověku. Vyzkoušet si tíhu brnění nebo si obléknout historické kostýmy. Vystřelit z laserové pušky nebo zkusit odměřit loket plátna. Autentičnost výletu do historie podtrhne procházka po gotickém opevněním, které je nejzachovalejším ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám