Hlavní obsah

Carromoví junioři mají svého prvního Mistra ČR

Novinky, Zbyněk Fojtík

Pelhřimov je sice městem rekordů, ale nově také místem, kde se konalo historicky první Mistrovství České republiky juniorů ve hře carrom.

Foto: Zbyněk Fojtík

Mistrovství ČR v carromu juniorů

Článek

Turnaj proběhl v pátek 28. března a pořádala ho Česká carromová asociace ve spolupráci se SPŠ a SOU Pelhřimov, za podpory města a kraje Vysočina.

V Pelhřimově se přihlásily téměř tři desítky studentů a žáků nejen z místních škol, přijeli i hráči z letohradského gymnázia a jeden gymnazista z Prahy.  Atmosféra byla vynikající, všichni účastníci hráli s obrovským zaujetím, a protože to pro většinu z nich byly první soutěžní zápasy, tak postupně sbírali také velmi důležité zkušenosti.

Hrálo se nejen o titul Mistr ČR, ale také o hodnotné ceny. Ve finále porazil pražský Štěpán Smoljak Adama Šimáka z Letohradu, čímž mu oplatil porážku ze základní skupiny, a stal se tak historicky prvním Mistrem ČR v juniorské kategorii. Třetí místo vybojovala Michaela Šilarová, další z letohradské líhně talentů.

Hra carrom, někdy též nazývána jako „indický kulečník“, si mezi studenty získala velikou oblibu. Vzhledem k předvedeným výkonům má carrom v ČR nadějné vyhlídky na úspěchy v budoucnu. „Ale nejen mezi studenty je na hru velká odezva, carrom se pomalu ale jistě dostává do povědomí stále větší skupiny lidí, a to nejenom na Pelhřimovsku,” uvedl Tomáš Chmelař, prezident České carromové asociace.

V sobotu 29. března se pak ve stejném místě uskutečnil Jarní turnaj, první ze série tří letošních turnajů o MČR. Tento turnaj je již otevřený pro všechny, bez ohledu na věkovou kategorii. Do města se tak z celé České republiky sjeli zkušení hráči této zábavné hry, ale zúčastnili se i někteří „junioři“. Po velkém boji zvítězil Tadeáš Matys z Prahy. Poraženým finalistou byl Darius Brožek z Pardubic a třetí skončil Zdeněk Sviták z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám