Hlavní obsah

Čarodějnice se slétnou do Jeseníků

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že se čarodějnice a jiné nečisté síly slétávaly na mystických Petrových kamenech nedaleko Pradědu, koluje po Jesenicku nejedna pověst, která vyvolává mrazení v zádech. Po orgiích s ďáblem, který se zjevoval jako černý kozel nebo kocour, odlétali účastnice domů, aby lidem různě škodili.

Článek

Lidé na ně sváděli, že jim přivolali nemoci, špatné počasí či neúrodu a také odloučili manžela či manželku. Církev tak měla důvod, proč vyhlásit inkviziční tažení a čarodějnice upalovat. Hlavně ty majetnější.

Dnes se vědmy inkvizitorů bát nemusejí, a protože se blíží magická Filipojakubská noc a s ní i pálení čarodějnic, je svolán v úterý 30. dubna Velký slet a mejdan jesenických čarodějnic. Protože na Petrovy kameny je vstup ochránci přírody zakázán, sletí se čarodějnice tentokrát na SKI Arénu ve Vrbně pod Pradědem.

Nastal tedy čas nastartovat zaprášená košťata, obléci si netopýří plášť a přiletět. Od 15 hodin se totiž otevírá salon šerednosti, kde zájemci budou patřičně nalíčeni a upraveni. Čarodějky a čaroděje v kostýmech čeká jízda na bobové dráze i na kolonožce s Babou Jagou.

Pro adepty čarodějnictví je určen slalomový let na koštěti stezkou odvahy, přenášení pavouka, kreslení kouzelnic a v nabídce bude živá voda i léčivá Mandragora. V koktejlovém baru u Ducha pak i nějaký ten kouzelný lektvar. Od 16 hodin budou děti kouzlit a čarovat s kouzelnicí Radanou, pálení čarodějnice a opékání špekáčků startuje v 17 hodin. Od 18 hodin hraje kapela Řebřiňák a začíná tanec čarodějnic z Vysoké hory. Na stezku odvahy a hledání soudku piva se dospěláci vydají po 20 hodině.

Čarodějnický rej se koná na svatojakubskou noc 30. dubna a 1. května na hradě Sovinci. Návštěvníci zde potkají mnoho čarodějných bytostí. V úterý se uskuteční tematické procházky hradem nejen pro děti v odpovídajících kostýmech s neobvyklou atmosférou. Čarodějnické prohlídky začnou v 17, 18 a 19 hodin. Ve 20 hodin oživí páté nádvoří rej roztodivných bytostí. Kdo si donese špekáčky, může si je zde opéct. Ve středu 1. května je možné netradiční prohlídky hradu absolvovat se šermířskou skupinou Taurus. Po oba dny mají zamaskované čarodějnice vstup zdarma.

Pálení ohavné čarodějnice zažijete od 17 hodin v Hospodě Na Kluzišti v Rýmařově. Připravena je jízda na koních, tradiční soutěže a diskotéka pro děti. A také večerní zábava a občerstvení z grilu. Hrát bude DJ Stanley - DJ Tony. Podobně si užijete i ve Václavově u Bruntálu, kde kromě vatry a soutěží nebude chybět ani vyhlášení nejhezčí čarodějky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám