Hlavní obsah

Carmina přivezla z Itálie stříbro

Novinky, Andrea Procházková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českobudějovický dětský pěvecký sbor se zúčastnil mezinárodního pěveckého festivalu Venezia in Musica v italských Benátkách. Carmina již loni přivezla zlato z belgického Neerpeltu, nyní své kvality potvrdila, když obsadila na již zmíněném italském festivalu stříbrnou příčku.

Foto: Jitka Valentová

Carmina na soutěžním sborovém festivalu v Benátkách

Článek

Hejtman převzal záštitu

Pro účast na prestižním festivalu byla Carmina vybrána odbornou porotou na základě zvukové nahrávky. Velice sboru pomohl i Jihočeský kraj. Hejtman Jiří Zimola převzal nad celou akcí záštitu.

Rovněž statutární město České Budějovice velice pomohlo souboru svou finanční podporou, díky níž se Carmina mohla věhlasné přehlídky zúčastnit a ukázat kvality českých sborů daleko za hranicemi naší země.

Členové souboru absolvovali pětidenní pobyt v městečku Jesolo Lido nedaleko Benátek. V Itálii se zpěváci zúčastnili mimo samotné soutěže také přátelských koncertů, při nichž představili svůj široký repertoár a vystoupili spolu se sbory z Kréty a Číny v překrásných benátských kostelech.

Sbor se věnuje dětem již od 5 let věku

Dětský pěvecký sbor Carmina je výběrovým sborem. Vznikl v roce 2006 a sdružuje děti z různých základních škol a gymnázií z Českých Budějovic a okolí. Působí při Základní škole J. Š. Baara. 

V současnosti čítá 170 členů, pracuje s dětmi od pěti let. Sbor má pět oddělení. V prvních třech připravuje malé zpěváčky, v hlavním oddělení, koncertním sboru Carmina, působí děti od jedenácti do šestnácti let. Posledním oddělením je středoškolský komorní sbor Cantika.

Dětský pěvecký sbor pracuje pod vedením sbormistryně Jitky Valentové a Šárky Kodýmové, na klavír ho doprovází koncertní klavírista Sergej Perepeliatnyk.

Spolupráce se slavnými osobnostmi

V současné době je sbor vyhledávaným tělesem regionu, vystupuje na akcích pro statutární město České Budějovice, spolupracuje s Jihočeskou filharmonií a s osobnostmi komorní i populární hudební scény. Nahrává profilové CD.

Dětský pěvecký sbor Carmina chce i v budoucnosti ukázat, jak šikovné a nadané děti máme v jižních Čechách, a proto se pomalu začne připravovat na další jistě úspěšnou reprezentaci našeho kraje v rámci prestižních pěveckých přehlídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám