Hlavní obsah

Cabo de Gata je nazývána rajskou slunnou zahradou Španělska

Novinky, Jiří Vaněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarm starých měst a venkov s osamělými statky mezi kopci a ovocnými plantážemi. Půvabní lidé, dobré víno a čisté moře. V tomhle kousku země je kus pradávné elegance. První má cesta k moři vedla do Španělska. V národním parku Cabo de Gata s autem k dispozici se dají skloubit různé představy a přání.

Foto: Jiří Vaněk

Hrad v Almeríi je druhým největším maurským hradem v Andalusii a jeho překrásné zahrady Vás zaujmou svým tajemným vzhledem, svou historií.

Článek

Výhodou je,že krásná hornatá krajina je od pobřeží moře rychle dostupná a starobylá města a památky jsou téměř na každém kroku.

Andalusii mnozí považují za nejkrásnější zdejší region. Udiví zelenou, šťavnatou palmovou krajinou protkanou plantážovými usedlostmi, ale také městy, kudy viditelně kráčela historie, s prastarými kostely, zahradami a náměstími. 

Andalusie je známá pro svoji maurskou architekturu. Najdete zde liduprázdné horské oblasti, dlouhé písečné pláže lemující azurové moře a také krajinu plnou škorpiónů a hadů. Zdejší víno (Tinto) je znalci považováno za jedno z nejkvalitnějších z celé produkce. Lze jej koupit nejen v supermarketech, ale ještě lepší je se při putování krajinou zastavit u malých farmářů, ochutnat a za příznivou cenu nakoupit větší množství v té nejlepší kvalitě přímo u zdroje. Totéž se týká skvělého místního jídla z mořských plodů. 

Samotné město Almería je známo jako "ciudad del moro" - maurské město, jelikož při procházení uličkami máte pocit, že jste se ocitli na druhém břehu Středozemního moře. Je zde velmi početná komunita arabského obyvatelstva. 

Navštívit tohle město je jako ocitnout se v době starého Španělska. Každá provincie a potažmo každé městečko si jednou ročně uspořádá tzv. ferii. Z těch nejznámějších je Feria de Sevilla, květnová Feria de Jerez de la Frontera. Hlavní turistické sezóně dominuje srpnová Feria de Málaga

Centra měst jsou stylově čistá, doprava z nich odkloněna, parkoviště zřízená v dostatečné vzdálenosti. Na férii v Almérii jsme stihli část tanečního průvodu, který si nenechali zkazil moderními šaty, ale používají stylové španělské šaty s volánky. Doporučuji se na férii vydat v podvečer, kdy už pominou mocné vedra.

V architektuře, módě ulice, vybavení domů, v jídle a životním stylu, ve všem kolem vidím jednoduchost a současně jakousi výraznou pradávnou eleganci. Za ní se sem budu chtít zase vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám