Hlavní obsah

Bývalé rekreační sídlo totalitní vlády je dnes přístupné veřejnosti

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech, kdy sloužil zámek Lnáře na Strakonicku jako rekreační a zasedací sídlo vlády, nabízí turistům prohlídku interiéru. Svatbychtivým pak prostor pro civilní i církevní sňatky s možností prožít romantickou svatební noc přímo v zámecké ložnici.

Foto: Petr Hejna

stropní freska

Článek

Prvními majiteli byli vladykové ze Lnář, nejstarší písemná zmínka je z r. 1313, v níž se hovoří o Oldřichu ze Lnář z družiny Jana Lucemburského.

Posledním lnářským rytířem byl Vilém ze Lnář. Další majitel Petr Zmrzlík ze Svojšína byl příznivcem  husitského hnutí, a proto nebyla lnářská tvrz za husitských válek cílem plenění.

V roce 1564 byl majetek prodán Zdeňkovi ze Šternberka, jeho synové postoupili panství Volfu Novohradskému. Volf, poručník Petra Voka, pozval do Lnář stavitele rožmberských rybníků Jakuba Krčína a roku 1597 realizoval přestavbu tvrze na renesanční zámeček. Stavbu barokního zámku zahájil r. 1666 Aleš Vratislav, dokončil ji Tomáš Zacheus. V roce 1727 prošel zámek důkladnou opravou. 

V 50. letech 20. století zámek chátral pod správou státních statků. V roce 1985 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce Starého zámku na hotelové zařízení a totalitní vládě sloužil jako její rekreační a zasedací sídlo.

Za zmínku stojí i květen 1945, kdy se zde setkaly tři osvoboditelské armády: americká, rudá a armáda generála Vlasova.

V roce1993 byl zámek v restituci vrácen potomkům posledního majitele JUDr. J. Vaníčka, aby byl o šest let později poprvé zpřístupněn veřejnosti.

Zámek je charakteristický množstvím nástěnných i stropních fresek - unikátní je zejména soubor maleb G. Tencally s výjevy z antické mytologie. V kapli sv. Josefa  jsou výjevy z biblických příběhů od J. F. Hoffmanna. V parku je k vidění jedenáct soch antických bohů od I. M. Platzera.

Fresky byly zrestaurovány v 90. letech 20. století, sochy po povodni v roce 2002.

Jjedinečná nástropní freska ve Velkém sále byla opětovně zrestaurována v letech 2008/2009. Tento sál slouží i jako koncertní a oddávací místnost. Svatby se také konají v menším svatebním sále, církevní pak v zámecké kapli, kde jsou funkční barokní varhany, sloužící i při adventních koncertech. Je možno uspořádat obřad i v parku členěném na anglickou, francouzskou, italskou zahradu, v zadním traktu je i turecký altán.

Antitotalitní výzdoba i hodinový stroj

Noc mohou novomanželé prožít v apartmánu, který si mimochodem oblíbil bývalý pohlavár J. Korčák. 

K vidění je dále např. poradní sál, fotodokumentace přibližující život na zámku ve 20. a 30. letech 20. století, obrazy s tématikou těžby zlata, Malý sál, antitotalitní výzdoba ve věži z r. 1976, hodinový stroj z r.1727 aj. 

Na nádvoří zámku je možno navštívit muzeum koček se spoustou exponátů motivovaných touto zdomácnělou šelmou, na stěnách jsou vyobrazeny erby rodů, majících kočku ve znaku, připomenuti jsou spisovatelé a filmy, související s kočičí tématikou, vystaveny jsou ozdobné předměty z Evropy, Číny a Egypta. 

Na návrší nad zámkem stojí kaple sv. Anny, pod ní chátrá skupina hrázděných hospodářských a obytných budov ve švýcarském stylu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám