Hlavní obsah

Budoucí strojaře hýčkají školy i firmy, rozdávají i stipendia

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studovat strojařinu je terno. V tomto oboru si totiž lze dokonce nechat za studium platit. Díky spolupráci škol a firem, které tíží nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, mají dnes mladí technici doslova „na růžích ustláno“ a studijní cestu "dlážděnou" stipendii.

Foto: Lenka Pokorná

Moderní provoz českobudějovické společnosti Kern-Liebers CR nabízí uplatnění v širokém spektru strojírenských profesí.

Článek

Příkladem je spolupráce českobudějovické společnosti Kern-Liebers CR a Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích, na jejímž základě mohou žáci oborů mechanik seřizovač, obráběč kovů, nástrojař, zámečník a dalších, získat stipendium a po úspěšném absolvování studia současně mají také jistotu perspektivního a lukrativního zaměstnání.

„Výše stipendií se pohybuje řádově v rozmezí od dvou do čtyř tisíc korun měsíčně. Součástí programu jsou i mimořádné prospěchové odměny,“ uvedla vedoucí personálního oddělení Kern-Liebers CR Dagmar Valentová a připomněla, že základní podmínkou pro získání stipendia v denní formě studia je především řádné plnění studijních povinností a pravidelná docházka do školy. Stipendista nesmí mít sníženou známku z chování, nesmí opakovat ročník a podobně. Na stipendijních programech se zaměstnavatelé podílejí spolu s Jihočeským krajem.

„Se školou ovšem spolupracujeme i v oblasti dalšího vzdělávání našich stávajících zaměstnanců při zvyšování jejich kvalifikace, což se samozřejmě následně projeví na jejich pracovním zařazení a mzdovém ohodnocení,“ doplnila Valentová.

Kern-Liebers CR, jehož celkové loňské tržby dosáhly 1,2 miliardy korun, zaměstnává v současné době 400 lidí a další potřebuje i vzhledem k současné půlmiliardové investici do rozšíření výroby v Českých Budějovicích. Dveře do firmy tak mají doširoka otevřené všichni absolventi strojírenských středních, vyšších odborných i vysokých technických škol.

Firma si je podle Valentové ceny kvalifikovaných strojařů na současném trhu práce vědoma. „Odbornosti a praxi odpovídá mzdové ohodnocení, které se pohybuje vysoko nad regionálním i celostátním průměrem,“ konstatovala personalistka s tím, že spolupráce se školami technického směru se vyplácí všem stranám, nejvíce pak žákům a studentům.

To potvrdil i ředitel Vyšší odborné školy, střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích Jan Šindelář. „Strojírenství má obrovskou perspektivu, což si začínají uvědomovat žáci i jejich rodiče. Uplatnění našich absolventů se zájmem o studium a obor je právě díky spolupráci s konkrétními zaměstnavateli prakticky stoprocentní,“ připomněl ředitel.

Díky zhruba desetileté spolupráci se školou nyní podnik získá do svého provozu každý rok přibližně pět nových techniků. Dlouhodobá mravenčí práce pedagogů a personalistů z praxe přináší první konkrétní výsledky. A zdá se, že se blýská na lepší časy.

„Zájem z auto oborů se postupně přesouvá právě směrem ke klasickým strojírenským profesím. Například letos jsme do prvních ročníků přijali celou třídu zámečníků, obráběčů, nástrojařů, mechaniků seřizovačů, mechatroniků. To jsou všechno strojírenské obory, které se dříve jen těžko obsazovaly žáky. Je to nepochybně výsledek firemních a krajských stipendií i garance budoucího zaměstnání v perspektivním odvětví,“ zdůraznil Šindelář.  

Reklama

Výběr článků

Načítám