Hlavní obsah

Budoucí ekonomové z Ostravy: To, co zažijete na Erasmu, vám už nikdo nikdy nevezme

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diana Zemanová a Lukáš Matzke pátým rokem studují na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Oba si vybrali obor Management a oba absolvovali v rámci projektu Erasmus půlroční zahraniční pobyt. Lukáš studoval v německém Nürtingenu a Diana ve švýcarském Luzernu.

Foto: Bára Urbanovská

Diana Zemanová a Lukáš Matzke před budovou Ekonomické fakulty v Ostravě.

Článek

Co vám pobyt v zahraničí dal po odborné stránce?

Diana: Poznala jsem, jak funguje jiný školní systém ve velmi vyspělé zemi, od samotného cvičení až po systém zkoušek. Švýcaři umí věci skvěle zorganizovat. Skladba předmětů v Luzernu se podobala těm, které se vyučují na Ekonomické fakultě v Ostravě. Jenže Švýcarsko není v Eurozóně a účetnictví tedy vede velmi odlišně, což bylo pro mne zajímavé téma, stejně jako bližší poznání vzájemné spolupráce Švýcarska s ostatními evropskými zeměmi. 

Lukáš: Studium v Německu považuji zatím za nejpřínosnější životní zkušenost.  Zdokonalil jsem se zejména v prezentačních dovednostech. V Nürtingenu je systém více zaměřen na praktický život než u nás. V rámci výuky jsme absolvovali nejrůznější exkurze do firem, nadšeni jsme byli z přednášek vedoucích pracovníků velkých německých firem, jako je Daimler AG nebo Bosch GmbH. Mimo jiné jsme trénovali soft skills a pokoušeli jsme se o mediaci (způsob pokojného řešení sporů a konfliktů s cílem dohodnout se). Aplikace našich teoretických znalostí v praktických příkladech mě naprosto fascinovaly.

Jak jste zvládali studium v cizím jazyce?

Diana: Zpočátku to nebylo snadné. I přes úspěšný písemný test a ústní pohovor v České republice jsem se neobešla bez pomoci učitele němčiny přes skype. Pomohl mi rozšířit gramatiku a slovní zásobu. Zlepšila jsem se také v angličtině, kterou jsem používala v kontaktu s dalšími zahraničními spolužáky z programu Erasmus. 

Lukáš: Zprvu jsem měl obavy, ale pomalu jsem se rozmluvil. Jako jediný český student na fakultě jsem používal jen angličtinu nebo němčinu a rapidně se zlepšil v obou jazycích. To se pak cítíte více flexibilní a také kosmopolitní.

A nové zkušenosti do života?

Diana: Získala jsem větší sebejistotu. Mám nové zahraniční přátele a také vzpomínky na neskutečně krásnou zemi. Švýcarsko je poměrně přísné, nicméně lidé jsou zde velmi vstřícní a laskaví.

Lukáš: Jste více samostatní, sebevědomí, spolehliví. Získáte širší pohled na svět, zlepší se vám kritické myšlení. Věci vidíte z širších perspektiv.  

Co si myslíte o názoru, že Erasmus studenti často využívají hlavně k výletům a zábavě?

Diana: Nesouhlasím. Ve Švýcarsku mne brali jako normální místní studentku, bez žádných výhod. Výlety jsem si užila párkrát o víkendech, většinu času jsem však strávila u vypracovávání projektů a domácích úkolů.

Lukáš: Je samozřejmé, že když pobýváte v cizí zemi, tak ji chcete i poznat. Nemyslím si ovšem, že Erasmus studenti využívají jen na výlety a zábavu. Podle mne vzdělávací pobyt v zahraničí po dobu aspoň jednoho semestru by měl absolvovat každý vysokoškolák. Na naší fakultě má přece příležitostí k výjezdům dost. To, co zažijete na Erasmu, vám už nikdo nikdy nevezme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám