Hlavní obsah

Bryan Berg je karetním stavitelem. Jeho jméno obsahuje i Guinessova kniha rekordů

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu osmatřicet let, žije kousek od Santa Fe, vystudoval architekturu a živí se stavěním karet. Místo vzdušných zámků ale Bryan Berg postavil třeba Washingtonský Capitol, olympijskou vesnici či Popelčin zámek. Je mnohonásobným světovým rekordmanem a jeho jméno dominuje Guinessově knize rekordů.

Foto: cardstacker.com

První rekord oslavil Bryan Berg s dědečkem, který ho ke stavění z karet přivedl

Článek

Ke stavění domků z karet Bryana přivedl před třiceti lety dědeček. V roce 1992, kdy mu bylo 17 let, poprvé překonal světový rekord, když postavil z hracích karet věž vysokou 4,67 metru. Od té doby překonal svůj vlastní rekord již mnohokrát.

Všechny jeho stavby stojí jen za pomoci gravitace a tření. Vypadají sice křehce, ale díky propracované struktuře unesou až 150 kilogramů na deset metrů čtverečních. Za vším stojí Bryanova nezměrná trpělivost a také spousta přemýšlení. 

"Vystudoval jsem architekturu a o stavebním inženýrství toho vím hodně. Postavit něco z balíčku karet je jako skutečný projekt konstrukce," říká Bryan s tím, že musí při stavbě přemýšlet o každém detailu. Na každé podpěře totiž závisí ta nad ní. "Karty jsou moje forma architektury. Naštěstí většina mých staveb nepadá, což je způsobeno jejich váhou a geometrií," prozradil Bryan.

Rekordy

V roce 2004 zapsal do Guinessovy knihy další rekord, když vystavěl zámek Popelky v Disney Worldu. Bryan Berg postavil 272 kilogramů vážící repliku hotelového resortu Venetian v Macau. Použil přitom 4 051 balíčků karet, které skládal 44 dnů.

Postavil i 7,7 metru vysokou věž v muzeu v Dallasu, na kterou použil 1060 balíčků karet. Má za sebou i stavbu olympijské vesnice, na kterou potřeboval 20 dnů a 140 tisíc karet. Postavil také siluetu New Yorku a mnoho dalších světově známých památek.

Bryan Berg je i autorem hotelového interiéru. Ten postavil v New Yorku z nepotřebných hotelových klíčů. Na 400 čtverečních metrech najdete ložnici, koupelnu i recepci vytvořené včetně nábytku z víc než 200 tisíc plastových karet, které dřív sloužily k odemykání dveří.

Dokonalé dílo

Stavby z karet Bryan Berg nestaví na věčné časy. Stejně jako stavby si totiž užívá i demolice. "Umělecké dílo není dokonalé, dokud není zničeno," směje se stavitel, který nejraději používá fukar na listí.

S karetní show Bryan Berg putuje po celé Severní Americe, Africe, Evropě a Asii. Svoje umění předává i dětem na letní škole, kterou pořádá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám