Hlavní obsah

Bruslení pod Černou věží je hitem letošního českobudějovického adventu

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem letošního adventu na centrálním českobudějovickém náměstí je umělé kluziště. Malá ledová plocha, která se do krajského města po sedmi letech vrátila, mimo jiné díky významnému finančnímu příspěvku dlouholetého partnera města, Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, se stala mimořádnou atrakcí.

Foto: Lenka Pokorná

Bruslení pod Černou věží.

Článek

„Před třiceti lety jsme bruslili na slepém rameni Malše. Zamrzlá řeka byla plná hokejových hřišť a právě tady se rodili budoucí špičkoví hráči Motoru. Dnes se led na řece vhodný k bruslení objeví jednou za deset let. Na řece bruslit nejde, tři umělé plochy ve městě jsou přeplněné, takže dát dětem možnost zabruslit si na přímo v historickém a nádherném centru našeho města, považuji za skvělý nápad a motivaci,“ uvedl Karel Exl, bývalý hráč hokejového Motoru, realitní makléř a českobudějovický patriot.

Kolem ledové plochy na Náměstí Přemysla Otakara II. projde přes den hned několikrát a vždy se zde na chvíli zastaví. „Je skvělé vidět, že led se hemží dětmi všeho věku,“ poznamenal Exl.

Zabruslit si a pořídit snímky z této „neobvyklé“ aktivity chtějí nezřídka i turisté. V Českých Budějovicích jsou častými hosty Korejci, Japonci a Číňané. A všechny to podle přihlížejících baví. To, že se centrum Českých Budějovic objeví na stovkách adres sociálních sítí obyvatel Soulu, je tak nyní víc než jisté.

Ledová plocha má rozměry 20 krát 15 metrů, přístupná je zdarma a za symbolický poplatek si zde můžou děti i dospělí půjčit brusle.

„Plocha je v podstatě využita na plnou kapacitu. Odpoledne a o víkendech musíme často z bezpečnostních důvodů pohyb lidí na ploše regulovat. Zájem je opravdu velký. Faktem je, že bruslení na krásně nasvíceném náměstí má neuvěřitelnou atmosféru,“ konstatoval správce českobudějovických adventních trhů Robert Kučera.

Umělé bruslařské kluziště se do nádherného panoramatu historické radnice, Samsonovy kašny a Černé věže, mohlo podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody vrátit díky příspěvku ve výši tři čtvrtě miliónu korun od Jaderné elektrárny Temelín.

„Je vynikající, že lze nalézt partnera, který se na takovéto akci podílí. Ve městě působí celá řada firem bez zájmu o veřejné aktivity. Spolupráce s Jadernou elektrárnou Temelín je i proto i v tomto směru z dlouhodobého pohledu zcela ojedinělou,“ zdůraznil primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám