Hlavní obsah

Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michal Štěrba budou po 11 letech znovu Akvabelami

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragikomedie Davida Drábka Akvabely se stane hlavní inscenací letošního jubilejního 10. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Jeviště s hledištěm pro více než 400 diváků vyroste stejně jako vloni na prostranství U Zvonu a festival se zde bude odehrávat od 20. června do 28. července.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Akvabely se do Plzně vrací po 11 letech.

Článek

Kromě premiéry a deseti představení Akvabel se diváci mohou těšit na reprízy Dona Quijota a detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!. Připraven je i zajímavý doprovodný program – Open Air Slam Poetry a představení festivalu Tanec Praha 2017 Ghana zrána. Po celý červen bude ve Smetanových sadech k vidění výstava Deset divadelních let.

Plzeň je jediným městem v republice, pro které každý rok vzniká profesionální divadelní inscenace zasazená do kulis historického centra. Hraje se vždy v červnu a červenci a návštěvnost se ustálila na 8000 diváků.

„Divadelní léto mám velmi rád, dodává letní Plzni nezaměnitelnou atmosféru a díky kvalitním inscenacím je zajímavé jak pro místní publikum, tak i pro návštěvníky města,” uvedl 1. náměstek primátora města Plzně Martin Baxa.

Akvabely se do Plzně vrací po 11 letech. Umělecký ředitel Divadelního léta a režisér Vilém Dubnička je nastudoval se stejnými představiteli tří hlavních rolí už v roce 2006. On i herci Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michala Štěrba byli tehdy členy plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Akvabely vznikly díky spolupráci s divadelním centrem Johan a hrály se v klubu DJKT i na dalších místech. Úspěch inscenace rozhodl o zformování základního týmu, jehož práce vyvrcholila založením festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Všichni tři herci se stali jeho základními kameny a objevili se téměř ve všech inscenacích.

„Pro nás to byla iniciační záležitost. Akvabely byly moje první režie s profesionálními herci, navíc mými tehdejšími kolegy a kamarády. Nebylo jisté, že to bude fungovat. Vznikl z toho malý zázrak, který zůstal naší, ale i diváckou srdcovkou. Doufám, že se nám ho podaří znovu oživit a předat novým divákům,” říká režisér Vilém Dubnička.

Hlavními hrdiny hry Akvabely jsou tři muži středního věku, kteří řeší své problémy v plavkách. V životě trochu plavou, a tak se synchronizují alespoň ve společném vodním tanci. Tragikomický příběh tří přátel, jejich manželek, milenek a milenců se tentokrát odehraje na pódiu pod otevřeným nebem.

Autorkou kostýmů je stejně jako u řady předchozích inscenací Divadelního léta Lenka Polášková. Kostýmy nejen navrhuje, ale také šije spolu s Michaelou Mayrovou v plzeňské dílničce LenMi, ze které už vyšly mimo jiné kostýmy a dekorace pro divadla Semafor, Aqualung nebo Divadlo bratří​ Formanů. V případě Akvabel jsou stěžejním kostýmem tří hlavních hrdinů plavky.

„Design plavek i jejich konečný vzhled jsme ladili spolu s grafikem Jaroslavem Maškem. Potřebovali jsme jednoduché a přitom promyšlené linie a kombinaci barev, související s celkovým vizuálním pojetím inscenace,” řekla Lenka Polášková.

V inscenaci Akvabely se v dalších rolích představí Diana Toniková, Andrej Polák, Jana Kubátová, Klára Krejsová, Antonín Procházka ml., Kamila Šmejkalová, David Kubát a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám