Hlavní obsah

Brno slavilo vítězství nad Švédy

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se v Brně vzpomínalo na úspěšnou obranu města, které se v roce 1645 bránilo útokům švédských vojsk. Ač měli Švédové početní převahu, obětaví obránci vydrželi téměř čtyřměsíční obléhání a vojáci nakonec odtáhli s nepořízenou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Na náměstí Svobody se v rámci oslav 371. výročí úspěšné obrany konal dobový jarmark. Jak uvedl Jan Nováček z pořádajícího Turistického informačního centra města Brna, návštěvníci mohli navštívit celkem 55 stánků. V nabídce bylo nejen různé speciální jídlo a pití, ale i užitná a umělecká keramika, výrobky ze dřeva, hračky, šperky, tašky, kabelky a další předměty.

Náměstí bylo plné vojáků v nejrůznějších uniformách a s kompletním vybavením do boje. Mnozí návštěvníci neodolali a vyfotografovali se s nimi. Kromě vojáků byly k vidění i další postavy ze 17. století, jako markytánky, kejklíři, žebráci, váleční invalidé a civilní obyvatelstvo včetně žen a dětí všeho věku.

Vojáci a další kostýmované postavy, kterých bylo na 200, absolvovali pochod ulicemi Brna. Během něj se zastavili u kostela sv. Jakuba, v němž je pohřben Raduit de Souches, tehdejší velitel obrany Brna. Delegace obránců pak zašla do chrámu, kde mu vzdala hold a k jeho památníku položila kytici. Venku přitom obránci vystřelili na jeho počest čestnou salvu.

Po skončení pochodu centrem Brna se průvod vrátil na náměstí Svobody, kde se konal další program. Vystoupili v něm kejklíři, šermíři a hudebníci. Po programu se vojska odebrala na úpatí Kraví hory, kde předvedla ukázky bojových akcí ze závěrečné části obléhání Brna v srpnu roku 1645.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám