Hlavní obsah

Březnová kukuřičná kaše nejen pro školy - zkus ji i ty

• Aktualizováno
Novinky, Iveta Pešatová

V březnu probíhá již 7. ročník kampaně Dnes jím jako, tentokrát se zaměřením na Zambii. Projekt má za cíl upozornit na problémy lidí v rozvojových zemích. V minulých letech akci podpořily i známé osobnosti, např. Pavel Šporcl nebo Adéla Gondíková. Již třetí rok se mohou do projektu zapojit i školy.

Foto: Martina Mončeková

Dnes jím jako Zambijec, zítra tak jez Ty!

Článek

Po celý březen se lidé budou moci naučit vařit zambijské jídlo nshima a jeden zvolený den se stravovat jako chudí Zambijci. Kromě zvýšení povědomí o tamních problémech má projekt vést k zamyšlení, že můžeme svět kolem nás měnit.

Speciální program je v tento měsíc připraven pro žáky základních a středních škol. „Výukový materiál je velmi propracovaný a je dělaný zábavnou formou, nejedná se jen o učebnicová fakta. Najdete v něm otázky, úkoly a informace o zambijské fauně, historii, zeměpisu nebo právě gastronomii,” informovala Petra Svatoňová, která se na tvorbě výukových materiálů pro školy podílela.

Strávila v Zambii rok jako dobrovolník přes salesiánský projekt Adopce nablízko. Kromě výukových materiálů budou mít registrované školy k dispozici i plán vyučovací hodiny, řešení k pracovním listům či tematická videa, hry, fotky či africkou hudbu.

„Zambie patří stále mezi nejchudší země světa a někteří její obyvatelé si mohou často dovolit jídlo jen jednou denně. I proto jsme letos pro naši kampaň vybrali právě tuto zemi,” uvedla Martina Mončeková, koordinátorka akce. 

Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA), která kampaň Dnes jím jako realizuje, stojí také za rozvojovým projektem Adopce nablízko. Jeho prostřednictvím školí a vysílá desítky dobrovolníků do různých zemí světa pomáhat chudým a znevýhodněným dětem. Dobrovolníci jezdí nejen do Zambie, ale i do Konga, Indie, Mexika či Bulharska.

V rámci kampaně je možné přispět dobrovolnou částkou na školu v City of Hope v Zambii, kde pomáhají a čeští dobrovolníci a pomoci tak chudým dětem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám