Hlavní obsah

Bonus od ČPZP přivádí k dárcovství více lidí

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý červen, Světový den dárců krve, má mimo jiné upozornit na nedostatek dárců. Starší lidé do transfuzních stanic přestávají chodit a mladých dárců je stále málo. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna motivuje své klienty k dárcovství krve řadou atraktivních bonusů.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Darovanou krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích nebo při léčbě otrav. Celoživotně jsou na darovanou krev odkázáni lidé na umělé ledvině nebo s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin.

Dárcovství, které je založené na morální motivaci, je bezpečnější, neboť snižuje riziko, že dárce zatají důležitá fakta o svém zdravotním stavu a chování.

Motivační příspěvek přivádí více dárců 

Být klientem ČPZP a rozhodnout se darovat krev se vyplácí.Protože je nových dárců stále málo, rozhodla se naše zdravotní pojišťovna zdvojnásobit výši příspěvku pro nové dárce. Zatímco loni si mohli požádat o pětistovku, v letošním roce je příspěvek ve výši 1 000 korun,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Programy pro pravidelné dárce

Pravidelné dárce, držitele Janského plaket, respektive držitele Zlatých křížů Českého červeného kříže, třetí největší pojišťovna v zemi ČPZP odměňuje v rámci svých preventivních programů příspěvky ve výši 500 až 3 500 Kč. Pro dárce kostní dřeně má příspěvek až 6 000 Kč. Dlouholetí dárci krve mohou v rámci programu Kapka využít od ČPZP příspěvek až 500 Kč. Na tyto programy ČPZP vynaložila za prvních pět letošních měsíců přibližně 794 tisíc korun, což je o šest procent meziročně více.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety s tělesnou hmotností nad 50 kg. Při odběru krve se nejčastěji odebírá tzv. plná krev, která se dále zpracovává na potřebné složky nebo se používá k transfuzi. Kritéria, za kterých lze krev darovat, mají na svých internetových stránkách například jednotlivé transfuzní stanice.

Zvýšení příspěvku ČPZP motivuje k dárcovství více klientů této zdravotní pojišťovny. „Za prvních pět měsíců minulého roku se o tento příspěvek přihlásilo 16 nových dárců, ale za stejné letošní období to bylo již 56 dárců,“ doplnila mluvčí Mazurová.

Reklama

Výběr článků

Načítám