Hlavní obsah

Bombajské letiště rozsvítí české sklo

Novinky, Ivona Karvinen

Ve středu 12. února indické město Bombaj uvádí do provozu letištní halu nového terminálu Chhatrapati Shivaji International Airport. Klíčovým dodavatelem světelného řešení byla česká firma Preciosa Lighting.

Foto: Preciosa Lighting

Um českých sklářů můžete vidět na Indickém letišti Chhatrapati Shivaji International Airport, terminál 2

Článek

Ambiciózní projekt za dvě miliardy dolarů, který si podle slov zástupce investora, vicepresidenta GVK Group, Sanjay Reddyhoklade, klade za cíl nastavit v globálním měřítku laťku designových řešení letišť. Prostory terminálu jsou považovány za přehlídku kulturního dědictví Indie i moderního indického designu.

Klíčovým dodavatelem světelného řešení byla vybrána česká firma Preciosa Lighting. Prostory Terminálu 2 „osázela“ téměř tisícovkou designových svítidel v podobě různě rozkvetlých lotosových květů o celkovém průměru až 225 cm.

„Investor měl jasnou představu o designu svítidel bez jakýchkoliv kompromisů. Na nás bylo vymyslet technické řešení, konstrukční provedení, unikátní zavěšení svítidel a správný světelný efekt,“ popsal zadání Vojta Malina, viceprezident společnosti a dodal: „Právě díky umu našich sklářů a dokonale vyvážené kombinaci ruční práce s nejmodernějšími technologiemi bylo možné dosáhnout kýženého výsledku.“

Designově čistá a zdánlivě jednoduchá svítidla se tak skládají z toho nejlepšího z oblasti světelného designu i produkce - foukaných křišťálových dílů ve skutečně nadstandardní velikosti a okvětních listů z laserově dekorovaného hliníku se zlatou a stříbrnou povrchovou úpravou.

První, kdo mohli obdivovat konečný výsledek, byli účastníci předcházející slavnostní inaugurace letiště konané za přítomnosti indického premiéra Manmohana Singha.

Nyní se se zářící stopou, kterou zde zanechala Preciosa Lighting, budou denně setkávat milióny cestujících z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám