Hlavní obsah

Bologna: Procházka městem gastronomie, staveb z červených cihel a muzeem plným vědy

Novinky, Jiří Cysař

Bologna je hlavním městem regionu Emilia Romagna a provincie Bologna. Je známa především jako univerzitní město. V roce 1088 byla založena univerzita, která je považována za nejstarší v Evropě.

Foto: Jana Bečková

Expozice porodnictví

Článek

Město je známé též svojí gastronomickou tradicí. Místní kuchyně se vyznačuje pokrmy z masa a sýrů, uzeninami z vepřového masa především šunkou prosciutto a mortadellou. Boloňské špagety však s Bolognou nemají žádnou spojitost.

Východně od Piazza Maggiore se kolem Via Clavature nachází historické centrum. V této čtvrti známé jako Quadrilatero nalezneme mnoho starobylých prodejen nabízejících místní speciality jako je prosciutto di Parma (parmská sušená šunka), aceto balsamico di Modena (modenský balzamikový ocet) či parmezán.

Pro historické centrum města jsou typické stavby z červených cihel a četná podloubí. Jejich praktičnost jsme velmi ocenili při procházce za deště. Z vlakového nádraží Stazione Centrale jsme se vydali po Via del Indipendanza podél parku Parco della Montagnola směrem k centru města.

Centrem města je náměstí Piazza Maggiore. Zde se nachází gotická bazilika San Petronio, vedle stojí Palazzo dei Notai, kde dříve provozovali svoji živnost městští notáři. V západní části nalezneme Palazzo Comunale – budovu radnice. Od roku 1336 zde sídlí městská rada. Na náměstí uvidíte Neptunovu fontánu Fontana del Nettuno, které vévodí bronzová socha Neptuna.

Mezi další pamětihodnosti města patří Palazzo dell'Archiginnasio, který nechal v roce 1561 postavit papež Pius IV. jako stavbu akademie umění a práva. Palác byl v letech 1563 až 1805 sídlem univerzity. Dnes zde sídlí Městská knihovna (Biblioteca Comunale). V prvním patře se nachází anatomické divadlo (Teatro Anatomico), celé vyřezané ze dřeva. Zde se konaly veřejné pitvy pod přísným dohledem inkvizičního kněze. 

Nás velmi zaujala prohlídka muzea Museo di Palazzo Poggi nalézající se na ulici Via Zamboni poblíž Městského divadla (Teatro Comunale). Současná podoba budovy sahá do 16. století. Koncem 15. století dům koupila rodina Poggiů.V polovině 16. století Giovanni Poggy, vlivný duchovní u papežského dvora, přišel s nápadem na rozšíření a zdokonalení paláce.

Většina laboratoří Institutu věd (Istituto delle Scienze) byla v prvním patře vpravo, kde se dnes nalézá muzeum. V době napoleonské éry bylo hlavní sídlo univerzity přestěhováno z paláce Archiginnasio do paláce Poggi. Expozice muzea obsahuje sbírky bývalého Institutu věd – prvního veřejného institutu věnovanému vědeckému výzkumu a pozorování. Zahrnuje široké spektum vědních oborů – archeologie, chemie, fyziky, astronomie, anatomie aplikovaná matematiky a mechaniky.

Nejvíce nás zaujaly anatomické voskové modely v expozici anatomie a porodnictví. Podrobně zde jsou znázorněny jednotlivé fáze porodu i polohy plodu v děloze. Velmi poutavá je galerie lodí v expozici geografie a námořní vědy, kde jsou ve vitrínách vystaveny a popsány modely různých typů lodí. 

V celém paláci můžeme obdivovat nejen vystavené exponáty ale také překrásné nástěnné malby a zdobené stropy například v Sala di Davide, Sala di Camilla či v Sala dei Paesaggi. Velkým zážitkem byla též prohlídka nádherné knihovny, která pochází z roku 1724.

Reklama

Výběr článků

Načítám