Hlavní obsah

Bohumínští pávi mají toulavé boty a zaměstnávají strážníky

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemine týden, kdy by městští policisté neřešili oznámení o pávovi, který se promenuje bohumínskými ulicemi. Zaměstnávají je obyvatelé Mauglího ranče v parku Petra Bezruče.

Foto: Pavel Čempěl

Páv korunkatý z bohumínského Mauglího ranče má toulavé boty.

Článek

Kromě svého oficiálního bydliště se pávi totiž velmi rádi ukazují na chodníku u blízkého gymnázia a často zavítají i do sousední soukromé firmy, kde mu dělají společnost kamiony a vysokozdvižné vozíky.

„Firma na recyklaci s naší farmou sousedí, odděluje je vysoký plot, ale na zvuky, které se z ní linou je zvyklý a nevylekají jej, a tak zdejším zaměstnancům často páv dělá při jejich práci společnost,“ uvedl správce farmy pro zvířata Petr Lakomý.

V minulých dnech však předvedl paví sameček doslova heroický výkon, za který by se nestyděl ani hlavní hrdina z filmu Uprchlík. Udělal si dobrodružný výlet přes dálniční přivaděč i železnici až do areálu firmy Rockwool v Bohumíně-Skřečoni. Doma přitom na tuláka, který se vždy ze svých cest vrátil, čekala jeho družka a ošetřovatelé z ranče. 

„Od strážníků jsme dostali avízo, že páv tentokrát skončil ve Skřečoni. Čekali jsme, zda se vrátí, ale marně. Stále přebýval v blízkosti Rockwoolu, takže nám nezbylo nic jiného, než vzít auto, síť a klec, dojet pro něj a zkusit ho chytit,“ popsal Petr Lakomý.

Uprchlíka, který byl živý a zdravý, se jim nakonec odchytit podařilo a dovézt zpět na ranč. Na nějaký čas teď ale od ošetřovatelů dostal domácí vězení a na volné vycházky si teď bude muset chvíli počkat.

Páv s pávicí mají tři roky, do Bohumína přicestovali od chovatele z Čech a hned se stali atrakcí pro návštěvníky Mauglího ranče. Další tři malí pávi na volné procházky čekají prozatím ve výběhu. Nejprve si musí zvyknout na prostředí a až pak je chovatelé budou moci vypustit do parku, aby dělali společnost starší partnerské dvojici.

Mauglího ranč funguje v bohumínském parku Petra Bezruče už několik měsíců a domov v něm našlo přes 70 zvířat. Kromě drůbeže v něm nechybí kozy a ovce nebo morčata. Některá z nich na farmě zůstanou po celou zimu, naopak ta, která hůře snášejí chladné počasí, už jejich pečovatelé přesunuli k přezimování soukromým chovatelům. Na jaře se na farmu opět vrátí. Kontaktní zóna se pro veřejnost otevře opět v květnu. V příštím roce by se navíc farma mohla rozrůst o další výběh. Její správci uvažují o chovu domestikovaných lam alpak, které dorůstají do výšky jednoho metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám