Hlavní obsah

Bohumín budou od května uklízet přes dvě stovky nezaměstnaných

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordně velká četa veřejně prospěšných pracovníků (VPP) se od května opět objeví v ulicích Bohumína. Od prvního máje vzroste jejich počet ze 150 na 230. Osmdesátku nováčků, kteří se rekrutovali z řad dlouhodobě nezaměstnaných, vybral bohumínským technickým službám (BM servisu) zdejší úřad práce.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Nejvíce uklízečů v reflexních vestách v rámci ČR mají v Bohumíně od loňského roku. Do té doby zaměstnávali přes stovku nezaměstnaných. Pak se ale město ve spolupráci s úřadem práce cíleně zaměřilo na lidi z ubytoven a počet uklízečů ještě zdvojnásobilo.

„Peníze od státu by lidé z ubytoven stejně dostali, ale ve formě dávek, takže z výchovného hlediska je lepší, když musí ráno vstát do práce a zasloužit si je jako většina z nás. Město jejich činnost nestojí téměř nic,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha.  

Mzdu a pojištění totiž veřejně prospěšným platí stát, a to prostřednictvím úřadu práce. Ten může na jedno pracovní místo VPP přispět až 13 tisíc korun včetně pojištění. VPP v Bohumíně obvykle pobírá minimální mzdu, a to 9,2 tisíce korun.

„Město platí pouze pracovní pomůcky a oblečení, dozorce a také likvidaci odpadu, který při úklidu města seberou,“ doplnil starosta. Dodal, že vloni město vynaložilo na jejich činnost 3 milióny korun, letos počítá se stejnou částkou.

Roční náklady na úklid Bohumína stojí radnici další 4 milióny korun. Veřejně prospěšní s ním technickým službám značně pomáhají. Bohumín mají rozdělený do rajónů. Například lokalita u vlakového nádraží se uklízí už od pěti ráno. Čety v reflexních vestách se pohybují od centra až po městské části. Uklízejí kolem kontejnerů i kanálové vpusti.

Kromě toho sekají trávu, denně likvidují černé skládky, sbírají bioodpad nebo čistí koryta potoků. Vloni například zbavili sedimentů Skřečoňský potok nebo Mlýnku v městské části Šunychl. Podílejí se také na vyklízení městských půd, sklepů i bytů. Pomáhají i s úklidem školních dvorů.

„Seznamy lokalit k úklidu a vyčištění denně aktualizujeme. Letos se VPP ve větší míře zaměří na ruční blokové čištění ulic a příkopů. Pořídili jsme jim proto nově dvoukoláky s logem BM servisu a jsou ve větší míře než dříve vybaveni nářadím jako je lopata a smeták. S tím zvládnou lépe a rychleji splnit zadané úkoly. Zároveň je na vozících uveden čas jejich pracovní přestávky od 10 do 10:30 hodin, aby jejich práci mohla kromě deseti předáků kontrolovat i veřejnost,“ uvedl ředitel BM servisu Marek Pieklo.

„Pracovní smlouvy s nezaměstnanými uzavíráme vždy na půl roku. Počítáme s tím, že v tomto počtu se budou starat o čistotu města přibližně do konce října. Na zimní období pak stavy zredukujeme na přibližně stovku lidí,“ uvedl ředitel BM servisu Marek Pieklo.

Ve 22tisícovém Bohumíně je momentálně bez práce necelých 1600 lidí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám